Europa Nostra-nagydíjat nyert a spanyol El Caminito del Rey hegyi ösvény

Madrid – Europa Nostra-nagydíjat nyert a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában a málagai El Caminito del Rey nevű hegyi ösvény, a görögországi Agios Germanos vízimalma, és az Egyesült Királyságban található Wimpole Hall gótikus tornya. A Madridban tartott díjátadón a kulturális, természeti és építészeti örökséget elismerő legmagasabb európai kitüntetést négy kategóriában összesen heten kapták meg.

A kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás nagydíját a szerbiai Gostuąa falu megőrzéséről szóló tanulmány kapta. A kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálatért a szarajevói Bosznia és Hercegovina Nemzeti Múzeum dolgozóit és aktivistáit, valamint a milánói mecénást, Giulia Maria Crespit jutalmazták. Az oktatás, képzés, és tudatosság növelése kategória nyertese a Finnországi Tampere Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programja lett.

A 2016-os nagy nyertesnek az El Caminito del Reyt tartják, mivel megnyerte a közönségszavazást is, 800 ezer voks érkezett a nemrég felújított, több mint száz éves, több kilométer hosszú, sziklára épített szűk függőfolyosóra, amely a Guadalhorce folyó fölött 100 méter magasan halad.

A díjkiosztó ünnepségen mondott beszédében Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa bejelentette: azt javasolja, hogy 2018 legyen a kulturális örökség éve, mert ez kifejezné a kulturális örökség fontosságát, és egyúttal kiváló lehetőséget biztosítana az ezzel kapcsolatos ismeretek javításra és az oktatásra is.

Véleménye szerint az idén díjazott projektek minőségében és sokszínűségében megnyilvánul az elkötelezettség és a kompetencia. Megmutatják azt a pozitív hatást, amit ez a szektor gyakorol a civil felelőség megerősítésére, a társadalmi kohézióra, a fenntartható gazdasági növekedésre, a regionális és helyi fejlődésre, mint elősegítője a kreativitásnak és innovációnak – hangsúlyozta.

Plácido Domingo, operaénekes, az Europa Nostra szervezet elnökének szavai szerint most, amikor az Európai Unió számos politikai, gazdasági, társadalmi kihívással néz szembe, ez a kezdeményezés nagyon különleges jelentőséggel bír.

“A kulturális örökség valóban összeköti az embereket a határokon, nemzedékeken át, gazdasági növekedést teremt és fejleszti a társadalmi befogadást” – fogalmazott.

Hozzátette: az örökség év egyúttal egy precedens nélküli lehetőség lenne arra, hogy az európai intézmények, a tagállamok és az európai civil társadalom egyesítse erőit, hogy a kulturális örökség elfoglalja az őt megillető helyet az EU politikájában és lényeges cselekedeteiben.

Az Europa Nostra-díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A díj az örökségi értékek megőrzésével, helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat, példákat ismeri el és mutatja fel. Az elmúlt 14 évben összesen 443 örökséggel kapcsolatos kiemelkedő teljesítmény nyert elismerést.

A felhívásra minden évben Európa egészéből érkeznek pályázatok, amelyeket független szakértőkből álló zsűrik bírálnak el és választják ki a nyerteseket a négy kategóriában. Idén 187 pályázó közül került ki a 28 nyertes, akik közül heten lettek fődíjasok, és nyerték el az azzal járó 10 000 eurós pénzjutalmat.

– MTI –