Nagyvilág

2008.04.29. 18:49

Irány a horvát „császárváros”!

<p>Debrecen – Közép-dalmáciában létezik egy település, melynek első lakója egy római uralkodó volt. Hagyjuk, hogy „elsorodorjon” a történelem, és élvezzük, hogy csatáznunk sem kell hozzá.</p>

Ha szeretnénk egyszerre több kultúrával megismerkedni, de nem akarunk sokat utazni és költeni, akkor érdemes a térképen vastagon bekarikázni a horvátországi Split városát, mert az a számunkra legmegfelelőbb úticél.

Egyetlen településen lehetünk egyszerre magyar honban, a Római Birodalomban, Dalmáciában, és az ókori Egyiptomban, hiszen mindezen kultúrák Splitben egyesülnek.

Oltás? Kell!
Nyaral a család, sokáig tartott amíg az úticélban megegyeztek, de vajon az oltásokról is annyit vitatkoztak? Nem? Pedig érdemes lett volna. Sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha előre gondolkodunk, és utánanézünk milyen kötelező és ajánlott (!) oltások vannak felsorolva egy-egy ország ismertetőjében. Időben kell beoltatnunk magunkat, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson. Oltások területenként Közép-, Dél-Amerika és Mexikó, Észak-Afrika: Kötelező: sárgaláz Ajánlott: hepatitis A és B, tífusz, veszettség, diftéria-tetanusz Arab országok, Indiai szubkontinens, Kelet-Ázsia: Kötelező: nincs Ajánlott: hepatitis A és B, tífusz, veszettség, diftéria-tetanusz, meningococcus meningitis Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Myanmar, Szingapúr, Thaiföld: Kötelező oltás: nincs. Javasolt oltások: hepatitis A és B, kullancs-encephalitis, polio, diftéria-tetanusz. Afrika: Kötelező oltás: sárgaláz Javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, polio, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis

Itt nem elképzelhetetlen, hogy fényesre járt kövezetű „velencei sikátorokból” kilépve a katolikus templom előtt szfinxeket lássunk, és a szentélybe lépve magyar királyok sírja előtt rójuk le tiszteletünk. Split helyén egykor görög kolónia élt, majd 293-ban Diocletianus római császárnak tetszett meg a nyugodt öböl, aki leköszönése után ott létesített 3000 négyzetméteres luxuspalotát öreg napjaira.

A városért folyamatosan harcoltunk a velenceiekkel, mely 1941-től rövid 3 évre még Olaszországhoz tartozott, belvárosát pedig, 1979-ben a világörökség részévé választotta az UNESCO. De nemcsak az óváros, hanem a kikötő is feledhetetlen élményt nyújt látogatóinak a hatalmas tengerjárók árnyékában.

Winnetou vidékén
Sokak kedvence volt az indiános történet, de talán kevesen tudják, hogy a „préri”, nincs is olyan messze országunktól. Szomszédunkban, a horvátoknál megtalálhatjuk a mesés tájat, csak a Plitvicei-tavakig kell „vágtatnunk”. Mára persze már nem hasonlít a filmbeli tájra, de érdemes felfedezni csodálatos vidékét, hiszen itt van a helyiek szerint Európa legmagasabb vízesése is, a maga 78 méteres magasságával. A tavak kristálytiszták, az árak távolról sem vadak, de annál inkább nyugatiak, és ha már ott járunk ne hagyjuk ki a csodálatos karsztbarlangokat se, hiszen mindez már a világörökség része.

 Mindez pedig, jó esetben 14 órárás (980 km) útra van tőlünk, és még útlevélre sincs szükségünk, sőt, kötelező oltásokkal sem kell bíbelődnünk.

- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!