EU-fórumot rendeznek Debrecenben, minden fontos téma előkerül

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Az Európai Bizottság magyarországi képviselete fórumot szervez Debrecenben. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tevékenységéről is szó lesz az esten.

Bár az uniós döntéshozatal az emberek mindennapi életét közvetlenül befolyásolja, mégis sokan érzik azt, a brüsszeli történések messze vannak tőlük. Ezért szervez fórumot pénteken Debrecenben az Európai Bizottság magyarországi képviselete – fogalmazott a Napló érdeklődésére Zupkó Gábor képviselet-vezető. A fórumon részt vesz Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa is.

Bár hazánk 2004 óta tagja az Európai Uniónak, még csak hasonló rendezvényt sem tartottak Debrecenben. Zupkó Gábortól megtudtuk, az országban sem volt sok ilyen. Korábban Andor László Győrben tartott hasonló fórumot, tavaly pedig Navracsics Tibor a Művészetek völgyében beszélgetett az érdeklődőkkel, elsősorban a kultúráról. – A pénteki fórumon párbeszéd kialakítása a cél. A polgárok véleményt mondhatnak az unióról, intézményeiről, kérdezhetnek az uniós biztostól, sőt, javaslatokat is lehet tenni – ismertette Zupkó Gábor. Mint mondta, a korábbi miniszterelnök-helyettes felvezetőjében szó lesz arról, mi a jelentősége az oktatásnak a gazdaságélénkítésben, a munkahelyteremtésben, illetve hogy mi a szerepe a kultúrának az európai identitás kialakításában.

A képviselet-vezető a kormánypárt Brüsszel-ellenes offenzíváját firtató felvetésünkre kifejtette: azokban a kérdésekben, amelyekben véleménykülönbség van az unió és Budapest között, erősek a megfogalmazások, de nem szabad elfeledkezni arról – hívta fel a figyelmet –, hogy aki közelről figyeli az együttműködést, látja, hogy csak az ügyek kis hányadában van véleménykülönbség. – Az együttműködés szoros, ennek köszönhető, hogy az uniós regionális források révén több ezer milliárd forint értékben fektettek be a magyar gazdaságba, infrastruktúrába. Bár két-három kérdés esetében valóban élesebbek a hangok, nincs szó arról, hogy egyfolytában viták volnának a kormánnyal – fogalmazott.

HBN