Helyi közélet

2013.07.14. 16:29

Kaszára kapott Konyár népe

Konyár - Aratóversennyel zárult a most 800 éves Konyár ünnepségsorozata.

Konyár - Aratóversennyel zárult a most 800 éves Konyár ünnepségsorozata.

Akárcsak száz évvel ezelőtt július közepén, most vasárnap is korán keltek a konyáriak. Alig pitymallott még amikor a helyi templom tornyából tárogató szó ébresztett, mely azt jelezte, hogy jeles nap, az Aratóverseny napja kezdődik. A helyiek erre hintókkal, szekerekkel nomeg zenés kísérettel, ünnepélyesen kivonultak a rendezvénynek helyet adó gazda, falu széli búzatáblájához. (A kombájnokat ezúttal otthon hagyták.)

A bagosi útfélen aztán, hogy legyen erő a kemény munkához jó alaposan, amúgy parasztosan megreggeliztek. Ezután elővették a mostanában a padláson, vagy a melléképületben rozsdásodó kézi kaszát meg a fenőkövet és már indulhatott is a munka.

A reggeli nap első sugarai többnyire népviseletbe öltözött rendet vágó férfiakat és a szalmából kötelet fonó, a markot szedő nőket találtak.

A hagyományőrző 17. Aratóversenyre 18 csapat, több mint 50 fő nevezett, elsősorban a környező településekről, de jöttek messzebbről is mint például Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről.

- HBN-OCs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában