Erősödő helyi közösségek

Akt.:
A közösségfejlesztésről folyt a megbeszélés
A közösségfejlesztésről folyt a megbeszélés - © Fotó: Matey István
Debrecen-Ondód – Példaértékűen szervezték újra hat debreceni városrész közösségi, kulturális életét.

A hat debreceni városrészben 2013 novemberében elindított és tavaly év végén zárult közösségfejlesztési, aktivizálási program olyan sikeres volt, hogy az ország más részeiben mintaként tekinthetnek rá – jelentette ki dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, kultúráért felelős államtitkára az ondódi közösségi házban, ahol a projekt zárórendezvényét tartották.

A helyi értékek felkutatására, bemutatására, az összetartozás érzésének erősítésére is szolgáló program keretében Kismacson, Nagymacson, Ondódon, a Tégláskertben, a Nagysándor-telepen, illetve Pacon megvalósított rendezvényeket a szaktárca tavaly és tavalyelőtt kilenc-kilencmillió forinttal támogatta.

Peremkerületek

– A társadalom kétharmada a rendszerváltás vesztese. A most zárult program egyik legfontosabb célja az volt, hogy ezek az azóta csak egymás mellett elkülönülten élő emberek ismerjék meg egymást és környezetük értékeit – fogalmazott a rendezvényen a projekt gazdája, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója, Jantyik Zsolt.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– A városi élet minősége nem függhet attól, hogy az illető milyen távolságra lakik a központtól – vélte Debrecen polgármestere. Dr. Papp László arról is beszélt, hogy az önkormányzat tervbe vette az ondódi közösségi ház felújítását, melyre legkésőbb 2020-ig kerül sor.

Bizalomerősítés

Groskéné Piránszki Irén, közösségfejlesztő-mentor elmondta: a programban részt vevő 18 szakember képzésen vett részt. Kérdőíveken azt kérdezték a lakosoktól, hogy milyen közösségi programokat tartanának jónak, min vennének részt szívesen.

Ennek megfelelően 31 nagyrendezvényt és 2 kiállítást is szerveztek. Volt például vásár, ruhaosztás, jótékonysági est, városrészek közötti foci bajnokság, de három tábort is tartottak.

HBN-OCs


Újak és „őslakosok”

Az Ondód Jövőjéért Egyesület elnöke, Csarnai Róbert lapunknak arról számolt be, hogy ők tavaly tavasz óta számos program keretében igyekeztek összeismertetni a helyi 770 lakost, akiknek legalább az egyharmada 2000. után elsősorban az olcsó építési telek miatt Debrecen más részeiről költözött oda. Egyebek mellett rendbe tették a közösségi ház környékét, júniálist és Orsolya-napi vigasságot, vetélkedőt, helytörténeti fotókiállítást rendeztek. Azt is megtudtuk, hogy sok a fiatal család, a gyermekek száma 238 Ondódon, akiket helyi iskola híján minden nap a városba hordanak szüleik.