ENSZ-közgyűlés – Szijjártó: Nem hasonlítható össze az ’56-osok helyzete a mostani népvándorlással

Akt.:
New York, 2015. október 1. Az ENSZ által közreadott képen Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert New Yorkban 2015. október 1-jén.
New York, 2015. október 1. Az ENSZ által közreadott képen Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert New Yorkban 2015. október 1-jén. - © Fotó: MTI/ENSZ/Eskinder Debebe
New York, 2015. október 1., csütörtök (MTI) – Nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyó emberek helyzete a mostani népvándorlással – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettessel csütörtökön folytatott tárgyalásán.

“Nem szabad megengednünk, hogy az ’50-es években Magyarországról a kommunista diktatúra miatt elmenekült emberek helyzetét a mostani népvándorláshoz hasonlítsák” – nyilatkozott a találkozót követően az MTI-nek a tárcavezető.

“A helyzet ugyanis az, hogy 1956 után a hazájukat elhagyó magyar emberek békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték más országok törvényeit és nem támadták meg más országok hivatalos szerveit. Most azt látjuk, hogy a mostani bevándorlási hullám jelentős agresszióval is párosul, a bevándorlók jelentős része nem tiszteli más országok törvényeit, nem tiszteli az európai jogszabályokat” – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a két szituáció nem összevethető és vissza kell utasítani, ha ennek valaki az ellenkezőjét állítja.

A miniszter szerint a felek egyetértettek abban, hogy a bevándorlási hullám kérdése globális kihívás, ezért globális választ kell adni és annak megoldását nem lehet eygedül Európára hagyni. Ráadásul a világban zajló folyamatok – a vízhez való egyre nehezebb hozzáférés, a klímaváltozás és az elhúzódó háborús konfliktusok – abba az irányba mutatnak, hogy az emberek népvándorlása hosszú távú probléma marad – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

– MTI –
hirdetés