Emlékhely: a hajdúkerületi székház

Emlékhely: a hajdúkerületi székház
Emlékhely: a hajdúkerületi székház - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – Immár emlékoszlop is jelzi, milyen fontos és megbecsült épület a hajdúkerületi székház.

Megyénkben egyedüliként az ország emlékhelyeinek sorába került 35 más hellyel együtt a hajdúböszörményi hajdúkerületi székház két éve. Történelmi emlékhely minden olyan kiemelkedő jelentőségű épített vagy természeti helyszín, amely nemzetünk történelmében meghatározó jelentőséggel bír, ahol az ország politikai vagy kulturális életét befolyásoló intézkedések történtek, történelmi emlékhelynek tekintünk.

Böszörményben az egykori hajdúkerületi székház (amely napjainkban a Hajdúsági Múzeumnak és a városi bíróságnak ad otthont) ezen kitüntetését immár emlékoszlop is jelzi.

Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

“A székház láthatta a boldogságot az országgyűlési képviseleti jog elnyerésekor (1790–91), szemtanúja lehetett a nemes városok által II. Lipót koronázásakor a kék-fehér színbe öltözött, önkéntesen kiállított hajdúvárosi lovasbandérium készülődésének (1792), falai közt szervezték 1848/49 lélekemelő napjaiban a haza szabadságának megvédésére kiállított reguláris honvédalakulatokat, tanúja volt az önkényuralom szomorú korszakának csakúgy, mint csúfos bukásának, a Hajdúkerület feltámadásának, majd Hajdú megye megszervezésének” – írta az épületről Dr. Lázár Imre nyugalmazott polgármester.

HBN-BB