Emelné a béreket a Fidesz a felsőoktatásban

Debrecen – Dr. Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője bejelentette, hogy amennyiben a kormány 20-án jóváhagyja, jelentős béremelésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó tanársegédek és adjunktusok 2016. január 1-től.

Ezeknek a szakembereknek utoljára 2008-ban nőtt a fizetése. A tanársegédek garantált bruttó bére jelenleg 174 900 forint, az adjunktusoké 218 700 forint. A tudományos utánpótlás biztosítása érdekében, a tervek szerint a tanársegédek számlájára 40 ezer forinttal, az adjunktusokéra körülbelül 70 ezer forinttal érkezne több átutalás – ismertette a Fideszes politikus.

Ez éves szinten 13 milliárd forintba kerülne, melyből 6 milliárdot biztosítana a központi költségvetés. A többi 7 milliárd forintot az egyetemek és főiskolák maguk teremtenék elő abból a pénzből amit a kancellárok intézkedései nyomán megspóroltak.

Amennyiben a gazdaság teljesítménye megengedi a Fidesz 2018-tól további béremelést szeretne megvalósítani. Akkor a docensek és a professzorok jövedelme is gyarapodna – mondta dr. Pósán László.

HBN-OCs
hirdetés