Magyarország

2008.03.06. 14:45

Több baleset volt az autópályákon

<p>Több baleset volt 2007-ben az autópályákon, mint a korábbi időszakban. A hibákért továbbra is az emberi felelőtlenség okolható.</p>

2007-ben összesen mintegy 71 km-rel nőtt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt gyorsforgalmi úthálózat hossza, míg a forgalom több mint 10 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan a balesetek száma is növekedett egyes helyeken. Az M1-en és az M3-on jelentős növekedés, az M0 és az M7 esetében pedig csökkenés tapasztalható. Jó hír, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma csökkent: 2006-ban 44, míg 2007-ben 37 ilyen eset történt.

2006-hoz képest nem változtak a baleseteket kiváltó okok. Az első helyet továbbra is a figyelmetlen vezetés (27%), a másodikat a követési távolság be nem tartása (22%), míg a harmadikat a szabálytalan előzés (15%) foglalja el. Sokan továbbra sem használják a biztonsági övet, az ütközéses balesetek közel 43 százalékában az áldozatok nem voltak bekötve.

Továbbra is az autópályák a legbiztonságosabbak az útkategóriák közül. A 100 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma a 2006-os 7,2-ről 2007-ben 6,8-ra csökkent, illetve a balesetek súlyosságát figyelembe vevő súlyozott relatív baleseti mutató is 16,5%-os javulást jelez az előző évhez képest.

A hazai autópályákon gyakorlatilag háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon, de a balesetek átlagosan súlyosabbak, mert az átlagsebesség is nagyobb. Sajnos az európai autópályákat összevetve a magyarok nem állnak túl jól.

Több szalagkorlát

Az ÁAK közleménye szerint a társaság többek között úgy csökkentené a balesetek számát és súlyosságát, hogy a veszélyes útszakaszokon újabb táblákat, szalagkorlátokat és energiaelnyelő berendezések telepítenek a jövőben. A társaság idei tervei között szerepel, hogy a rendőrséggel összefogva újabb sebességmérőket telepítenek az M0-ás autóút déli szektorában.

  • Halálos baleset M1-esen
  • Autópálya-információk sms-ben
  • Kigyulladt egy kamion
  • Halálos baleset az M3- ason
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!