Embercsempészeket fogtak el Hongkongban

Hongkong – Tizennégy embert vettek őrizetbe Hongkongban szerda hajnalban, miután a rendőrség lecsapott egy fél éve működő bűnszervezetre, amely vietnami illegális bevándorlókra szakosodott – jelentette be a hongkongi rendőrség.

A hongkongi és a kínai rendőrség összevont akció keretében fogta el annak a szervezetnek tagjait, mely az elmúlt fél évben Sencsen városán keresztül juttatta Hongkongba a vietnamiakat, fejenként akár 10 ezer hongkongi dollárt (körülbelül 350 ezer forintot) elkérve tőlük – írja a South China Morning Post című napilap.

Az elfogottak között volt hat vietnami állampolgár – öt nő és egy férfi – , akik motorcsónakkal érték el Hongkong partjait szerdán.

További hat embert Hongkongban, kettőt pedig Kuangtung tartományban vett őrizetbe a rendőrség – jelentette Simon Kwan King-pan, a hongkongi rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó hivatalának felügyelője.

Az elfogottak közül nyolcan feltehetően az embercsempész-szervezet tagjai, köztük volt két helyi taxisofőr, három kínai állampolgár és egy vietnami menedékkérő.

A rendőrség beszámolója szerint az illegális bevándorlók a Vietnammal határos Kuanghszi tartományból utaztak Kuangtungba, ahonnan az embercsempészek motorcsónakokon szállították őket Hongkongba.

“Hírszerzőink úgy értesültek, hogy az illegális bevándorlók 8 és 10 ezer hongkongi dollár (275-350 ezer forint) közötti összeget fizettek azért, hogy eljuttassák őket Hongkongba” – mondta Kwan, majd hozzátette, a bevándorlók közül néhányan illegális munkavégzés vagy családlátogatás céljából jöttek, míg mások feltehetően menedéket akartak kérni Hongkongban.

A bevándorlási hivatal adatai szerint március végéig mintegy 4400 menedékkérelem várt elbírálásra, ezek közül 297 származott vietnami állampolgároktól.

– MTI –