az edző válaszol

2020.01.09. 15:17

Genetika, erő és alázat a titkuk

A tehetségen túl sok összetevője van annak, hogy Ibra és Ronaldo bőven harminc fölött is topformában vannak.

Zlatan Ibrahimovic from LA Galaxy celebrates after scoring against LAFC during their Major League Soccer (MLS) game at the StarHub Center in Los Angeles, California, on March 31, 2018. - The 37 year old is playing his first game for the Los Angeles Galaxy. (Photo by Mark RALSTON / AFP)

Fotó: AFP

Mint arról beszámoltunk, a svéd szupersztár, Zlatan Ibrahimovic ismét egykori klubjához, az AC Milanhoz szerződött. A 38 esztendős csatár a héten már pályára is lépett az olasz bajnokságban, csereként 35 percet kapott a Sampdoria elleni találkozón.

Hasznos a küzdősport

A veterán játékos topligába való visszatérése kapcsán elmélkedtünk az életkor és a csúcsteljesítmény viszonyáról Dankó Mihállyal, a DVSC rehabilitációs edzőjével.

Fotó: dvsc.hu

– Maradjunk annyiban, hogy ez emberfeletti genetikai adottságra utal – mondta a szakember. – Ibra korábban küzdősportot űzött, ő akkoriban mindent megalapozott fizikálisan. De idevehetem a hamarosan 35 éves Cristiano Ronaldót is, aki meg úgy edz, mint a küzdősportolók, s nem csak úgy, mint egy futballista. A legfontosabb a születési adottság, az ízületek, a szalag mennyire bírják éveken át a brutális terhelést. Azt is idevenném még, hogy olyan égtájon futballoztak többnyire, ahol nem kényszerültek műfűre, és ritkán játszottak hidegben. A terhelések utáni regenerációnak is kiemelt szerepe van, azok a speciális módszerek, amelyekkel az izmokat, ízületek visszahűtik a mozgás után. Ugyanolyan fontos a megfelelő táplálkozás is. Ezek a kisebb dolgok teszik ki a nagy egészet, amelynek eredménye, hogy még mindig a csúcson, vagy annak közelében vannak ezek a labdarúgók. Ahogy mondtam, mindkettejükre igaz, hogy nem csak sportágspecifikus munkát végeznek, nagyon sokat járnak konditerembe. Elég csak megnézni a testfelépítésüket, és rögtön látszik, hogy gyerekkoruk óta fejlesztik az izomzatukat. Persze a gyorsaság az veleszületett dolog mindenkinél, azt csak 20-30 százalékban lehet fejleszteni később. Vagyis az alapadottságuk ezen a téren is kimagasló – fogalmazott Dankó, aki még valamit kiemelt az említettek mellett.

– No, és ami még rendkívül lényeges, az a szorgalom. Zlatan Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo nem csak a pályán profik, hanem a magánéletben is, egyébként nem tudnának ennyi idősen így játszani. Ahhoz időben fel kellett nőniük, hogy az életüket a futballnak szenteljék. Alárendelik magukat a sportágnak, és a tudásuk mellett ez az alázat, a kőkemény munka is példaképpé emeli őket.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában