helyi gazdaság

2019.12.03. 13:59

V4-ek kamarai szinten is szorosabbá fűznék a kapcsolatot

A visegrádi együttműködés a mainál sokkal szorosabbá tételéből mind a 4 állam lakói profitálhatnának.

Fotó: Kiss Annamarie

Azt szeretnénk elérni, hogy a visegrádi országok (V4) között régóta meglévő történelmi, politikai kapcsolat a mainál is gyümölcsözőbb gazdasági, üzleti együttműködéssé alakuljon – jelentette ki Miklóssy Ferenc, Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Debrecenben kedden azon a találkozón, amelyen a V4 államok hasonló kamaráinak illetékeseivel folytattak tárgyalásokat.

– Ismerjük meg egymás jó tapasztalatait, osszuk meg a vállalkozások sikeres működtetéséhez szükséges információkat. Az lenne jó, ha nemcsak a kétoldalú kereskedelmi forgalom lenne élénkebb, hanem vegyesvállalatok is nagyobb számban jönnének létre és jelennének meg 3. piacokon – jelentette ki Miklóssy Ferenc. Úgy vélte, a visegrádi együttműködést önkormányzati, egyetemi, kulturális, turisztikai szinteken is minél intenzívebbé kellene tenni.

Fotó: Kiss Annamarie

– A globalizálódott világban ezek a viszonylag kisebb országok, akkor tudnak sikeresek lenni, ha nagyon szoros kooperációt alakítanak ki – fogalmazott a megyei kamara vezetője. Kiemelte, közös tennivalónk van az oktatásban, a szakképzett munkaerő biztosításában, az innovációk megjelentetésében a nemzeti vállalkozásokban, valamint a versenyképesség javításában.

Gyorsan fejlődő régió

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Brno-i Regionális Kereskedelmi és Iparkamara, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara Kassai Regionális Kamarája, valamint a Krakkói Kereskedelmi és Iparkamara képviselői előtt Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy sikeres országok, sikeres kamarái jelentek meg a rendezvényen.

– Korábban az Európai Unió gazdaságában a „francia-német tengely” játszott meghatározó szerepet. Manapság már nem ez a helyzet, a Németország és a V4 országok közötti kereskedelem 74 százalékkal meghaladja a francia-német értéket – ismertette a városvezető. Hangsúlyozta, hogy az unió jelenleg leggyorsabban fejlődő 5 országa közül 3 a V4 csoport tagja.

Barcsa Lajos fontosnak tartotta, hogy a kamarai találkozón az adott országok második legnagyobb városainak a képviselői vannak jelen. Mivel az itteni vállalkozások gyakran azonos problémákkal néznek szembe, a hajdú-bihari kamara kezdeményezése sokat segíthet ezek megoldásában – fogalmazott.

Fotó: Kiss Annamarie

Területfejlesztési pénzek

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke arról számolt be a vendégeknek, hogy testületük feladata a területfejlesztés, összesen 50 milliárd forint uniós forrás szétosztásával foglalkoznak. Az ebben a tekintetben felhalmozott tapasztalatainkat szívesen megosztjuk önökkel – fogalmazott Bulcsu László.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában