Ellenzi az 500 eurós bankjegy kivezetését az ifo elnöke

München – Ellenzi az 500 eurós bakjegy kivonását a forgalomból a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke Clemens Fuest – tájékoztatta szerdán közleményben az ifo az MTI-t.

“Az 500 eurós bankjegy kivonása a forgalomból aláásná az Európai Központi Bankba (EKB) vetett bizalmat, mert azt a benyomást keltené, mintha a bankjegy kivezetése a negatív kamatláb még további csökkentésének célját szolgálná” – idézi a közlemény Clemens Fuest szerdán Münchenben tett nyilatkozatát.

A közlemény rámutat: a nagycímletű bankjegyek hiánya fokozza a negatív kamatlábak hatékonyságát, mivel azok a készpénzre nincsenek hatással, csak a számlapénzre. A nagycímletű bankjegyek hiánya emellett megemeli a készpénz tartásának költségeit is a pénzintézeteknél.

“Mivel makrogazdasági szempontból igazából semmilyen meggyőző érv nem szól a negatív kamatlábak még további csökkentése mellett, az EKB – ha valóban a feketegazdaság visszaszorítása a célja – jobban tenné, ha elhalasztaná a döntést az 500 eurós bankjegy kivezetéséről amíg ismét pozitív tartományba nem térnek vissza a kamatok” – fogalmazott Clemens Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés