Helyi közélet

2013.06.19. 13:04

Kiváló a Macsi Balcsi

Debrecen - A laborvizsgálatok alapján nyugodtan lehet pancsolni a Látóképi tófürdő vizében.

Debrecen - A laborvizsgálatok alapján nyugodtan lehet pancsolni a Látóképi tófürdő vizében.

A legjobb, kiváló minősítést kapott az ÁNTSZ-től a Debrecenhez közeli, Macsi tófürdő vize. A tisztiorvosi szolgálat az elmúlt négy évben végzett bakterológiai vizsgálatok eredményei alapján mondott véleményt.

Szempontok

Egy strandot általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos-, vagy úszó szennyeződés, esetleg olajfolt, megfigyelhető-e intenzív hínárosodás.

A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában