Elfújja a szél

Összetűzés a debreceni menekülttábornál
Összetűzés a debreceni menekülttábornál - © Fotó: Derencsényi István
Sokan eddig is úgy tekintettek a debreceni menekülttábor lakóira, mint a kutyákra. Ha az oda kény­szerült afgánokat, szíreket, szomáliaiakat, algírokat és társaikat eddig nem vették emberszámba, akkor a hétfői gyújtogatás és dobálás után a távolság, amit persze egyáltalán nem is akart leküzdeni senki, félő, immár áthidalhatatlan. Ratalics László írása.

Kölcsönösen próbálunk nem tudomást venni egymásról: a külföldiek dobbantanak, amint nyélbe tudják ütni a fuvart az embercsempészekkel, dehogy akarják ők elvenni a magyarok munkáját, amikor Nyugaton lényegesen könnyebben boldogulnak, minket pedig a legkevésbé sem érdekel, milyen szél fútta ide őket. Maximum azt a napi pár ezer forintot irigyeljük tőlük, amit költőpénzként kapnak az államtól és az uniótól. Debrecen a szemünk előtt válik a végletek városává: míg menően öltözött, parfümfelhőben úszó iráni diákok pizzáznak a belvárosi teraszon, és nigériai orvostanoncok rendelnek sushit a kétszázezerért bérelt nagyerdei penthouse-ba, addig pár kilométerrel odébb, a Csapókertben, néhány szegény, szakadt pakisztáni fiú talán éppen azt fontolgatja, hogyan vegyen elégtételt, késsel, gázspray-vel, vagy ököllel, a befogadó állomáson velük együtt nyomorgó törökökön.

– Ratalics László –


A Sámsoni úton élőknek elegük van az állandó rettegésből
A befogadóállomás főbejáratához vezető úton délután fél négykor már csak néhány letört faág (vagy inkább husángnak mondanám), egy-két felgyújtott kuka, és persze a rengeteg rendőr, meg csíkos autó emlékeztetett a nem sokkal korábbi balhéra. Az „őslakosokat” kérdezni sem kellett, a diktafon és a jegyzetfüzet láttán valósággal ömlött belőlük a szó.


Komoly incidens történt a Sámsoni úti tábornál
Délután 3 óra körül elkeseredett menekültek, becslések alapján mintegy százan, botokkal, késekkel felfegyverkezve kirohantak a menekülttáborból a Sámsoni útra, ahol először kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket.