Helyi közélet

2007.11.14. 10:27

Hány szem gyógyszer van a dobozban?

<p>Gyógyszerrel kapcsolatban szeretnék reklamálni. Duopril vérnyomáscsökkentő egy doboz 28 szemes, amit gyártanak. A számítógépben 30 szemes szerepel. Egy hónapban 30-31 nap van.</p>

Gyógyítás helyett szünetelés vagy könyöradomány az orvos felé, hogy írjon ki egy dobozzal többet, ugyanis három hónapra van lehetőség kiírni. Feleségem napi kettőt, én meg napi egy szemet szedek.

A másik Adexor 1100 forintról 2853 forintra emelkedett, október 1-jétől a támogatás megszűnt, helyettesítő (olcsó) gyógyszer nincs. Ez az egészségügy ma.

Gál Zoltán, Debrecen

Az orvos válaszol

A mellékelt levél témáira a következőket tudom válaszolni:
1. A Duoprilhez hasonlóan sok gyógyszernek van többféle csomagolása, pont ilyen is, mint ez a gyógyszer, tehát 28 és 30 szemes kiszerelés.
Egyebekben a gyógyszerek kiszerelése meglehetősen változatos, időnként talán követhetetlenül… (5, 7, 10, 14, 15, 16, 20, 21, 25, 28, 30, 40 és így tovább szem dobozonként).

A gyógyszerrendelés szabályozása szerint most is az egyhavi (pontosabban a következő vizitig szükséges gyógyszermennyiség) kiírása a szabályszerű. A 28 és 30 szemes kiszerelés logikája a 4 hetes, illetve 1 havi ellátás; mindkettő logikus megoldásnak tűnik.

Az újabb adag felírása ilyen időközökben szabályszerű, de előtte néhány nappal sem zárkózik el ettől egyetlen egy orvos sem, hiszen nem a kiírás, hanem a kiváltás ténye, ami a biztosító finanszírozása szempontjából számít. A 3 hónapi gyógyszer felírása mint lehetőség újabban tényleg adott, de részemről (és jelentős részben az orvosoknak is) szakmai fenntartásaink vannak az ilyen ritka orvosi ellenőrzéssel kapcsolatban.

2. A szokásos havi árváltozásnak (finanszírozási változásnak) sajnos szakmailag nem indokolt módon esett áldozatul az Adexor (és azonos hatóanyagú Preductal) nevű gyógyszer, melynek viszonylag széles indikációjából mindössze három esetében van lehetőség a régi áron rendelésre kardiológus vagy belgyógyász szakorvos javaslata alapján.

Ez azt jelenti, hogy akinek ezen diagnózisok alapján van szükségük a gyógyszerre, azoknak fél évenként kell az adott szakrendelésre menniük gyógyszerjavaslatért (1-1 plusz megjelenés a háziorvosnál és a szakrendelésen egyenként 300 forint vizitdíjért), a többi beteg pedig a gyógyszer teljes új árát fizeti (ha kéri, illetve ki tudja váltani…). Sajnos, sokan nem engedhetik meg maguknak, pedig szükségük lenne rá.
Remélem, használható választ küldtem.
Szívélyes üdvözlettel: Dr. Sári István

  • Hanyatt esett a Szemklinikán
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában