Életstílus

2019.03.20. 12:38

Különböző szokások, amelyek a legtapasztaltabb turistán is kifoghatnak

Amikor egy másik országba mész kirándulni, hasznos lehet, ha előzetesen tájékozódsz arról, hogy milyen etikettszabályok vannak az adott helyen, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha nem akarsz bajba kerülni vagy megsérteni másokat, akkor a Bright Side által összegyűjtött információk neked is hasznosak lehetnek.

Amikor egy másik országba mész kirándulni, hasznos lehet, ha előzetesen tájékozódsz arról, hogy milyen etikettszabályok vannak az adott helyen, így nem érhet kellemetlen meglepetés. Ha nem akarsz bajba kerülni vagy megsérteni másokat, akkor a Bright Side által összegyűjtött információk neked is hasznosak lehetnek.

Koreában mindig a legidősebb ember kezdi az étkezést

Lényegtelen, mennyire vagy éhes, Koreában illetlenségnek számít azelőtt elkezdeni enni, mielőtt az asztalnál ülő legidősebb ember hozzá nem lát. Amennyiben megsérted ezt a szabályt, számíthatsz rá, hogy nem hívnak meg többé. Egy másik fontos dolog pedig az, hogy ha szeretnél inni valamit, akkor meg kell kérned a melletted ülő embert, hogy töltsön neked, mivel náluk ez a szokás.

Thaiföldön nem érintheted meg mások fejét

A thai emberek szinte mindig mosolyognak, amivel a pozitív életszemléletüket mutatják meg. Azonban van egy mindennapi dolog, ami bármelyik thai ember kedvét azonnal elronthatja. Soha nem szabad megérinteni a fejüket, ugyanis hisznek abban, hogy a lelkük a fejükben lakozik.

Tibetben nyugodtan kinyújthatod a nyelved

Sok országban illetlenségnek számít a nyelvnyújtogatás, sértő is lehet, azonban Tibetben ez a tisztelet jele, és köszönésként is használják. Ez a szokás valószínűleg onnan ered, hogy a hiedelmek szerint az ördögnek fekete nyelve van. Tehát azáltal, hogy megmutatják a nyelvüket, azt mutatják meg, hogy ők nem rosszak.

Olaszországban ajándékozhatsz liliomot, de Franciaországban nem

Illusztráció: Pixabay

Virágot ajándékozni szinte minden országban szokás, de nem árt tudni néhány szabályt, ha nem akarsz megsérteni másokat. Franciaországban például a liliomot és a krizantémot csak temetésre illik vinni. Utóbbira Olaszországban is ez vonatkozik. A liliomot viszont bátran adhatod más alkalomra is, elvégre az a nemzeti viráguk.

Ausztriában fizetés nélkül is távozhatsz egy étteremből

Nyugati szomszédunkban vagy egy íratlan szabály: amennyiben már háromszor kikérted a számlát, ám ennek ellenére sem kaptad meg, akkor fizetés nélkül is távozhatsz.

A kínaiak háromszor elutasítják az ajándékot, mielőtt elfogadnák azt

Ez persze nem azért van, mert nem szeretnék elfogadni, hanem azért, mert ezzel fejezik ki a szerénységüket. Kínában amúgy szinte bármit ajándékozhatsz, kivéve kést (a kapcsolat végét jelenti), órát (úgy hiszik, hogy az óra az élet végét szimbolizálja), illetve zsebkendőt (a temetéssel és a sírással kötik össze).

Szaúd-Arábiában a férfiak összedörzsölik az orrukat köszönésképpen

A szokásos kézfogás helyett Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban is az orruk összedörzsölésével köszönnek a férfiak találkozáskor. Indiában a megszokott forma az a meghajlás, közben pedig összeteszik maguk előtt a tenyerüket. Franciaországban pedig aszerint változik, hogy hol vagy, ugyanis az ország különböző helyein eltérő a puszik száma: Párizsban kettőt adnak, Korzikán pedig ötöt.

Japánban a pénzé, Franciaországban a nulláé

Az oké kézjel Japánban a pénz szimbóluma, Franciaországban viszont nullát jelent, éppen ezért, ezzel az egyszerű kézjellel könnyen megsérthetsz egy franciát. A híres "rock&roll" kézjellel pedig Olaszországban járhatsz rosszul, mivel náluk azt jelenti, hogy a beszédpartneredet megcsalta a felesége.

Afganisztánban az emberek megcsókolják a leejtett kenyeret

Afganisztánban és más muszlim országban, ha leejtesz egy darab kenyeret, azt minél hamarabb fel kell venned, és meg kell csókold. Ugyanis ezzel fejezik ki az étel iránti tiszteletüket, a baktériumokkal pedig nem is törődnek ebben az esetben. Ha nem szeretnéd te is ezt tenni, akkor ügyelj rá, hogy semmit ne ejts le.

Chilében nem érhetsz kézzel az ételedhez

Ha oda utazol, erre az egyszerű szabályra mindig emlékezz: soha ne egyél semmit sem a kezeiddel. Az asztali etikettet nagyon szigorúan veszik, éppen ezért még akkor is evőeszközöket kell használnod, ha hamburgert és sültkrumplit rendelsz.

Mexikóban tiszteletlenség időben érkezni

Az lényegtelen, hogy üzleti megbeszélésről vagy egy buliról van szó, a mexikóiak késni fognak. Ennek a szokásnak pedig igen egyszerű magyarázata van: hosszú ideig igen nagy problémák voltak a tömegközlekedéssel, mára pedig már megszokássá vált a késés.

Közép-Keleten nem mindegy hogyan kávézol

Ezen a részen nem egyszerű abbahagyni a kávéivást. A vendéglátó legtöbbször azonnal újratölti a csészéd, amit látja, hogy az kiürült. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozd, meg kell ráznod vagy döntened néhányszor a csészéd, vagy egyszerűen az oldalára kell fektetned azt. Ezzel megmutatod, hogy eleget ittál már.

Kínában nem fordíthatod meg a halat a tányéron

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a hal egyik felét megetted, akkor azt átfordítsd a másik oldalára, ám Kínában úgy vélik, hogy ez balszerencsét hoz. A legbabonásabb emberek egyszerűen érintetlenül hagyják a hal másik oldalát, a többiek pedig eltávolítják a szálkákat, hogy hozzáférjenek a többi húshoz.

Forrás: BrightSide


[related-post post_id="4154076"]

[related-post post_id="4132610"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!