Életstílus

2019.03.07. 08:18

9 hasznos etikettszabály, ami neked is segít majd az életben

A Föld valamennyi pontján más és más szabályok érvényesek arra, hogy mi helyes, és mi nem, van viszont pár olyan dolog, amely nagyjából mindenhol ugyanazt jelenti. Az etikett legalapvetőbb előírásait a Bright Side gyűjtötte össze.

A Föld valamennyi pontján más és más szabályok érvényesek arra, hogy mi helyes, és mi nem, van viszont pár olyan dolog, amely nagyjából mindenhol ugyanazt jelenti. Az etikett legalapvetőbb előírásait a Bright Side gyűjtötte össze.

1. Adj lehetőséget másoknak arra, hogy megvédjék magukat.

Az illem úgy diktálja, hogy ne sározzunk be olyat, aki képtelen arra, hogy megvédje magát. Ha nem adsz lehetőséget partnerednek a reagálásra, az azt sugallhatja, hogy van valami takargatnivalód. A nem annyira kedvelt másik fél érveinek nyugodt tudomásulvétele is segít abban, hogy rögzítsd másokban: az álláspontod jól átgondolt.

2. Kerüld ezt az 5 témát a mindennapi beszélgetésekben.

Van 5 olyan téma, amit nem árt ilyenkor ejteni: vallás, politika, egészség, életkor és a pénz. Ne vonj senkit kérdőre mondjuk a munkájuk vagy éppen az étrendjük miatt.

3. Ne játssz arra, hogy mások majd fizetnek helyetted.

Ha meghívsz valakit ebédelni, úgy illik, hogy te állod a vendéged számláját is. Sose feltételezd azt, hogy valaki majd kifizeti a fogyasztásod. Ha partnereid felajánlják, hogy rendezik az ő részüket - vagy akár a tiéd is -, mindig válaszolj úgy, ahogy az az adott helyzethez a legjobban illik. Ha mindenképpen azt szeretnéd, hogy meghívottaid rendezzék maguk után az anyagiakat, mindig tudasd velük előre.

Ha pedig valaki téged hív meg, a biztonság kedvéért mindig készülj úgy, hogy akár te is fizethetsz.

4. Csörögj oda, mielőtt beállítasz valakihez.

Érdemes előre elengedni egy telefont annak, akit meg szeretnél látogatni. Általában rossz ötlet úgy találkozni valakivel, hogy az az egyik felet teljesen váratlanul éri.

5. Nincs olyan késés, ami belefér.

Senki nem szeret olyasvalakire várni, aki krónikus késő. Ne mondogasd magadban azt, hogy jobb, ha késel, mert így több időt adsz a házigazdáknak: ha valami közbejött volna, már jelezték volna feléd. Ugyanakkor fontos felmérni azt is, mikor érkezik el a távozás ideje. Elvégre a legjobb estéknek is vége szakad egyszer.

6. Legyél olyan vendég, akit imád a házigazda.

Ha valaki meghív téged az otthonába, mindig szokás ajándékot vinni. Némi virág, édesség vagy akár egy torta is jó lehet. Mindig ügyelj arra, hogy ne adj semmi túlzót, mondjuk valami drága holmit, ami miatt a házigazda kényelmetlenül érezheti magát. A pénzajándék például csak rokon születésnapján fér bele.

Ha a házigazda játékra invitál, vagy beszélgetni szeretne veled, légy tisztelettudó, és vegyél részt benne.

7. Vegyülj, barátkozz a szabadban.

Ne lógj folyton a mobilodon, ha nyilvános helyen vagy, még akkor se, ha csak egy gyors sms-t kell megírnod: ez megbánthatja azokat az embereket, akikkel épp egy társaságban tartózkodsz.

8. Mindig jegyezd meg az emberek neveit.

Az elfelejtett név azt éreztetheti partnereddel, hogy ő nem fontos a számodra. Még a helytelen kiejtés is bántó lehet.

9. Mutass példát másoknak.

Saját viselkedéseddel igyekezz példát mutatni a többieknek, nem számít, hogyan teszed. Ez sokféle szituációban lehet fontos: barátok között, nagyobb társaságban, gyerekek esetében, de még a munkatársakkal is. Amikor pedig mások udvariatlanok veled szemben, maradj méltóságteljes.

Ha más országbeli emberekkel találkozol, igyekezz előre megtudni, az ő kultúrájukban mi számít udvariasnak és helyénvalónak. Előfordulhat, hogy ugyanabból az országból érkező embereknél is eltérnek az etikett alapszabályai.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4148705"]

[related-post post_id="4132610"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!