Életstílus

2019.02.20. 19:15

Mikor érkezzen a kistestvér?

Debrecen - A testvérkapcsolat az egyik legerősebb, legmeghatározóbb a személyiség kiala­kulásában.

Debrecen - A testvérkapcsolat az egyik legerősebb, legmeghatározóbb a személyiség kiala­kulásában.

Azokban a szülőkben, akik kettő vagy több gyerek vállalásában gondolkodnak, rendszerint felmerül a kérdés: mégis, mekkora korkülönbség legyen a testvérek között? Berényi András klinikai szakpszichológus, családterapeuta a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője úgy véli, nem az a fontos, hány év a korkülönbség, hanem az, hogy a család hogyan készül fel közösen az új családtag érkezésére. Az új gyermek fogadása attól is függ, hogy hányadik gyermekként várják, hogy a szülők között milyen a párkapcsolat, milyenek a család anyagi körülményei, illetve a nagyszülők mennyire tudnak segíteni a gyermek(ek) ellátásában.

Előnyök, hátrányok

A szakember szerint fontos hangsúlyozni, hogy a testvérek közötti kis és nagy korkülönbségnek egyaránt megvannak az előnyei és hátrányai. A kis korkülönbség esetén a gyerekek megszületése közt mindössze 1-2 év van. Ilyenkor „együtt nőnek fel”, nem lesznek magányosak, hiszen testvérükben mindig játszópajtásra lelnek.

– Közösen játszanak, de gyakran a gyermekbetegségeket is együtt kapják el. Serdülőkorban megfigyelhető a testvérek közti verseny, rivalizálás is. Azt is mérlegelnie kell a szülőknek, hogy két kisgyermek otthoni ellátása nagyobb megterhelést jelent az anyukának, mint amikor már a nagyobbik testvér óvodába jár – jegyezte meg a szakember.

Jut annyi figyelem?

Közepes korkülönbségről akkor beszélünk, ha a gyerekek között 3-4 év van, mely a már említett óvoda miatt könnyebbséget jelenthet a szülőknek, hiszen az anyuka ilyenkor az újszülöttre tud összpontosítani. Berényi András hangsúlyozta: ha épp az óvoda kezdéskor születik a kistestvér, a családnak nagyon oda kell figyelni, hogy a nagyobb ne érezze úgy, a kistesó miatt kell elszakadni édesanyjától. Az idősebb gyermeknél előfordulhat visszaesés a fejlődésben, vagyis újra gond lehet a szobatisztaság, illetve kisbabaként viselkedhet, utánozva a kistestvérét. Ilyenkor megfigyelhető a testvér-féltékenység is, mivel a nagyobb úgy érzi, hogy rá nem jut annyi figyelem.

– Egy kisbaba érkezésekor a közvetlen környezet lázban ég, de fontos, hogy a várakozás, a lelkesedés ne csak a megfelelő babakocsi kiválasztásáig terjedjen ki, hanem a nagyobb gyermek felkészítésére is legyen idő, hiszen sokszor előfordul, hogy a megszületett gyereket nem olyannak képzelte el az idősebb testvér, s csalódottan veszi tudomásul, hogy nem tud vele játszani. Később aztán már egymáshoz nőnek, és támogató, baráti kapcsolat alakul ki közöttük – mutatott rá a pszichológus.

Példamutatás

Az 5 vagy annál több év nagy korkülönbségnek számít. Ekkor arra kell ügyelnünk, hogy kerüljük a „viselkedj rendesen, mert te vagy a nagyobb” mondatokat.

– A szülők gyakran rábízzák a kistestvért az idősebbre, ami nagy segítséget jelent a számukra, ugyanakkor tudni kell, hogy a nagyobb gyermek ilyenkor már a kortárs kapcsolatokat keresi, és nem feltétlenül szeretné, ha neki kellene vigyázni kishúgára, kisöccsére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szülői figyelmet ugyanúgy igénylik az idősebb testvérek is, csak más formában – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: bár manapság sokszor beszélünk családtervezésről, a gyakorlatban azért nem mindig lehet teljes mértékben meghatározni, mikor érkezzen az új jövevény a családba. Mindenesetre a testvérkapcsolat az egyik legerősebb, legmeghatározóbb a személyiség kialakulásában.

És, hogy mi a titka a jó testvérkapcsolatnak? A pszichológus szerint a szülők figyelme és a gyermekekre fordított idő meghatározó fontosságú. Érdemes a szülők saját testvérükhöz való viszonyára is figyelni, hiszen ezzel is modellt nyújtanak a gyermekeik számára.

- Pálfi-Tóth Zoé -


[related-post post_id="4148840"]

[related-post post_id="4148825"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!