Életstílus

2017.11.20. 07:32

Esküvőszervezés: a rózsaszín álmon túli pénzügyi projekt

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Esküdünk. A holtomiglan, holtodiglan kimondása előtt még ezer elképzelésre. Esküszünk, hogy mi nem idegesítjük föl magunkat apróságokon a szervezési időszakban, a legszebb napon meg már semmin...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Esküdünk. A holtomiglan, holtodiglan kimondása előtt még ezer elképzelésre. Esküszünk, hogy mi nem idegesítjük föl magunkat apróságokon a szervezési időszakban, a legszebb napon meg már semmin...

Esküszünk, hogy mélyreható kutatómunka nyomán megtaláljuk a legolcsóbb és legjobb lehetőségeket, az ültetőkártyától kezdve a zenekarig, mindenben. Előrelátóan, idejében egyeztetjük a részleteket, így a nagy nap előtti héten hátradőlve élvezzük a művünk közeledtét, s a tudatot, hogy mások előtt is kimondjuk, amit már rég tudunk: összetartozunk. Így képzeljük egy esküvő megszervezését.

Az interneten az esküvő témakörében figyelemre méltó fórum is létrejött Abuczki-Zagyi Anikó szervezésében: az 1500 főt számláló Debreceni esküvő Facebook-csoport már az első találkozón is túl van, amelyen az előadók kijózanították a fehér tüllben lebegőket, és az érzelmi lényegre is segítettek rátapintani.

A maradandón a hangsúly

Nagy Andrea egy esküvői kézműves-kiegészítők készítésével foglalkozó cég kreatív igazgatója. Lapunk kérésére sorra vette a leglényegibb kiadásokat. – Az esküvőszervezés pénzügyi projekt is, talán az első jelentős esemény, amelyet együtt rendez a pár, ezért nem árt józan ésszel kezelni a témát. Az esküvői menü a megyében átlagosan 12-20 ezer forint/fő körül van, de ismerek olyan helyszínt, ahol 7–8 ezer forint a vacsora ára. Sok esetben a csomagban benne vannak az italok, máshol külön kell fizetni érte, ezt érdemes összevetni. A legtöbb esküvő esetében díjuk van a szertartásoknak is. Ez pár tízezer forinttól akár 100-200 ezer forintig is terjedhet. A zene ára megint csak a választott szolgáltatótól függ, általában egy dj kevesebbet kér, mint egy 4-5 tagú zenekar. Előbbi 80 ezer forintnál, utóbbi 250 ezer forintnál kevesebbért aligha játssza végig a hetedhét országra szólót… Egyébként talán itt a legegyszerűbb a párok dolga a szervezésben, hiszen a zenészeket előre meg lehet hallgatni – mondta el a Naplónak.

Ne csináljunk lelkiismereti kérdést a szerződésből" Nagy Andrea

Mint szavaiból kiderült, a vőfély/ceremóniamester díjazása 70-150 ezer forint között mozog. Ötven fő fölött sok bosszúságtól megmentheti a résztvevőket egy profi, az eseményeket kézben tartó, a vendégsereget terelgető, összefogó személy. A fotós és a videós szintén nem kis tétel a frigybüdzsében, ám az ő munkájuk az, ami maradandó, hiszen a virágok elhervadnak, a kölcsönzött ruhákat vissza kell vinni, és az étel is elfogy. A 100-200 ezer forintos díjazás átlagosnak nevezhető, a felvett anyagokkal sok-sok órányi utómunka van, mire a pár szemügyre veheti a felvételeket.

[related-post post_id="3652913"]

– A dekoráció és a virágok szintén elég sokba kerülnek, nyilván ez a mennyiség és a típus függvénye, egy szál rózsa a virágboltban 500 forint, a menyasszonyi csokrot pedig legalább 20-30 szálból kötik. Ehhez jön általában egy kisebb méretű dobócsokor, a koszorúslányok csokrai, a férfiak kitűzői, az asztaldíszek és a teremdekoráció ára, összesen akár 200-300 ezer forint lehet. És itt nem monumentális díszítésre gondolok, hanem ízlésesen dekorált teremre – közölte, hozzátéve: talán ez az, amin lehet pénzt megfogni, mert a vendégek a legritkább esetben emlékeznek a dekorációra.

A szó elszáll…

– A menyasszony és a vőlegény öltözéke szintén jelentős tétel. Menyasszonyi ruhát használtan lehet kapni akár 20 ezer forintért is, ugyanez a helyzet az öltönnyel. De a hölgyek esetében egy márkásabb, idei kollekcióból való darab kölcsönzéséért általában 150-200 ezer forintot kell fizetni, míg az urak 100-150 ezer forintért örök darabot vehetnek. És akkor még szó sem volt a cipőkről, egyéb kiegészítőkről – sorolta. Hozzáfűzte, persze minden változhat az egyéni igényekre szabottan. Kifejtette, a szolgáltatókkal alkudhatunk, de tegyük korrekten, érdeklődve, ha lehet, kínáljunk mi is valamit: ha például a korlátlan italfogyasztás időpontját kitoljuk, ajánljuk fel, hogy nincs szükségünk például a fogadófalatokra. – Általában rugalmasak az éttermek tulajdonosai, de fontosnak tartom szerződést kötni, s hogy ebből ne csináljunk lelkiismereti kérdést. Védőháló mindkét félnek. Engedjük elmenni, és ne sajnáljuk azt a szolgáltatót, aki ódzkodik a megbeszéltek hivatalos dokumentumban való rögzítésétől – hangsúlyozta.

[related-post post_id="3674802"]

Igen! Itt és most

Fotós és zenész: e kettő megfelelő kiválasztására nem szabad sajnálni a pénzt, az időt. Mikos Ákos tanácsát azzal támasztja alá, hogy egy esküvő résztvevőiben néhány hónap vagy év távlatából a hangulat marad meg leginkább; a képek pedig időskori önmagunkon túl az utánunk jövőknek is sokat jelentenek majd. Mikos Ákos lassan hat éve ceremóniamester, tapasztalatait nemrégiben kötetbe is foglalta. A már jelzett találkozón az egyházi esküvő szimbólumait kibontva mutatta meg, hogy az egyházi szertartások, a lelkészi felkészítés miért fontos út a házasság felé. Mint megtudtuk, a hetvenes években 90-100 ezer menyegző volt hazánkban, az ezredfordulóra ez a felére, 2010-re még tovább, 36 ezer 500-ra csökkent. Az utóbbi években biztató jelek mutatják, hogy fellendültünk a mélypontról: 2015-ben 46 ezren mondták ki az igent. A ceremóniamester szerint a leglényegesebb, hogy miként éljük meg az esküvőnket. Mert a lényeg a költségeken, a szervezési nehézségeken, a vendégek vélt vágyainak kielégítésén túl mégis csak az, hogy jó élmény legyen a nagy nap és az odavezető út is.


A ceremóniamester szerint…

  • A legfontosabb szabály: ne engedd, hogy más érzései, kedve, akarata befolyásolja, hogy mit szeretnél! Ez a szervezés és az esküvő napján egyaránt lényeges.
  • Attól nem vagy rossz ember, ha nem élvezed a szervezési folyamatot. Ha valahol megakadsz benne, bátran mondj igent a segítő jobbra.
  • Olyat ne tegyél, amit nem szeretnél! Tehát nem kötelező sem a vonatozás, sem a menyasszonyrablás, sem a cipőből ivás, még ha elterjedt szokások is. Ez tisztázható a vőféllyel vagy egy megbízható baráttal, aki ügyel rá, hogy a vendégsereg egy-egy felszabadultabb tagjának nyomása ne érvényesülhessen.
  • Az esküvőd „sikere” azon múlik, hogy kiket hívsz el. Ne hívd el, akin kicsit is gondolkodnod kell! De tudd, ha a világ legszimpatikusabb társaságát szeded is össze, lesz olyan, aki épp fáradt, rossz napja van, beteg, összeveszett egy szerettével. Ne vedd magadra, egy, legfeljebb két, bulizásra hívó próbálkozás után engedd el őt és összepontosíts a további eseményekre.
  • Azzal a tudattal kezdd el az esküvőd, hogy te mindent megtettél a jó körülmények megteremtéséért, a többi nem rajtad áll

  • Minden nem lehet tökéletes, de te így is, úgy is imádni fogod az esküvőd napját.

  • Ne hagyd, hogy a lényegtelen apróságok eltereljék a figyelmed a legfontosabbról, hogy férj és feleség lesztek. Minden más körítés, mindenki statiszta.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!