Életstílus

2017.11.14. 15:00

8 könnyed módszer, amely segít energikusnak maradni

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Valljuk be őszintén, mindent megteszünk annak érdekében, hogy szervezetünk lépést tudjon tartani rohanó életmódunkkal? Csak döntjük magunkba a kávét, és várjuk a csodát. Pedig nagyobb megerőltetés nélkül, néhány apró trükk bevetésével sokkal könnyebben megőrizhetjük frissességünket, mint gondolnánk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Valljuk be őszintén, mindent megteszünk annak érdekében, hogy szervezetünk lépést tudjon tartani rohanó életmódunkkal? Csak döntjük magunkba a kávét, és várjuk a csodát. Pedig nagyobb megerőltetés nélkül, néhány apró trükk bevetésével sokkal könnyebben megőrizhetjük frissességünket, mint gondolnánk.

1. Alakítsunk ki menetrendet az alváshoz!

Törekedjünk arra, hogy ne csússzon el a lefekvés és az ébredés időpontja! Ha minden nap közel azonos időpontban hajtjuk álomra a fejünket, majd másnap megszokott mennyiségű alvás után ébredünk fel, könnyen kialakul a szervezet belső menetrendje, amely kiemelkedően fontos a nyugodt alvás szempontjából. A rendszeresség garantálja, hogy a szervezet a megfelelő időpontokban kezd olyan hormonokat termelni, amelyek az álmosság és a kipihentség érzetéért felelősek. Egy amerikai kutatás szerint ha valaki folytonos kialvatlansággal küzd, vagyis huzamosabb ideig napi 6 óránál kevesebbet alszik, az a másnaposság tüneteihez hasonló problémákkal nézhet szembe.

2. Csökkentsük a képernyő előtt töltött időt!

A kiegyensúlyozott alvásért felelős hormonok egyike a melatonin, amelynek szintjét jelentősen lecsökkenti a digitális eszközeinkből áradó fény. A melatonin hiánya fokozza az éberséget, ezért összezavarja a szervezet belső óráját, hátráltatva a nyugodt pihenést.

3. Reggelizzünk!

Ezt már óvodás korunk óta hajtogatják nekünk, és nem véletlenül. A reggeli kellő energiát biztosít, hogy szembe tudjunk nézni egy pörgősebb nappal. Ugyanakkor nem mindegy, mi kerül az asztalra. A könnyen felszívódó szénhidrátok hirtelen vércukor-emelkedést okoznak, amely növelik a hízás és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ezért válasszunk inkább lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételt, mint például zabkását, gyümölcsöt, tojást, teljeskiőrlésű pirítóst.

[related-post post_id="3679075"]

4. Fontos a folyadékbevitel!

A szakértők egyetértenek abban, miszerint napi átlag 1,5-2 liter víz bőven elég a szervezetnek, sokan azonban nem képesek ilyen mennyiséget elfogyasztani, szimplán azért, mert nem szeretik a vizet. Erre is van megoldás, adagolhatunk természetes ízesítőket az ivóvizünkhöz, amellyel kicsit "izgalmasabbá" tehetjük. Turbózhatjuk azt citrommal, lime-mal, de akár uborkával is.

5. Készítsünk étrendet!

Bár megterhelőnek tűnhet, de valójában sokkal könnyedebbé teszi a hétköznapokat. Nem kell minden étkezés előtt azon gondolkoznunk, mit főzzünk, vagy szerezzünk be, amennyiben előállunk egy több napos tervvel. Ha előre bevásárolunk, majd elkészítjük és kiadagoljuk az ételt, rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak.

6. Nyújtózkodjunk, tartsunk apró szünetet!

Ha elfáradunk, egy 10 perces pihenő gyorsabban helyreráz, mint amennyi idő alatt kézhez kapunk egy csésze feketét a kedvenc kávézónkban. A nyújtózkodás normalizálja a vérnyomást és serkenti az agyműködést.

[related-post post_id="3673364"]

7. Mozogjunk többet!

Nem feltétlenül szükséges több órás sporttevékenységbe fognunk, elég, ha picivel több aktivitást viszünk a hétköznapokba. Buszozás helyett sétáljunk többet, liftezés helyett válasszuk a lépcsőt! Az emberi szervezet nem arra lett "tervezve", hogy egész nap egy irodai székben roskadozzon.

8. Ellenőrizzük szokásainkat, menetrendünket!

Ha kellően odafigyelünk az alvás, a mozgás, a táplálkozás és a folyadékbevitel minőségére, illetve mennyiségére, akkor nem lehet baj. Tartsunk mindent kontroll alatt! Meglátják: sok kicsi sokra megy!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!