Életstílus

2017.07.15. 19:26

Műanyagok nélkül egy hónapig, menne?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Idén is elindult a nemzetközi „Műanyagmentes Július” kampány.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Idén is elindult a nemzetközi „Műanyagmentes Július” kampány.

A kampány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyszer használatos műanyag tárgyak okozta környezeti problémára és arra, hogy mindenki tehet valamit azért, hogy kevesebb eldobható műanyagot használjunk a hétköznapok során.

Sokszor rákkeltő

A műanyagokhoz köthető környezetterhelés számos formában megmutatkozik. Világviszonylatban naponta óriási mennyiségű műanyaghulladékot állítunk elő. Ez az anyagfajta a szemétbe kerülve lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, égetése során pedig veszélyes – sokszor rákkeltő – anyagok szabadulnak fel. A szétdobált műanyag tárgyaink egy része a folyók közreműködésével a világ tengereiben, óceánjaiban landol, veszélyeztetve az ökoszisztémát és a különféle élőlényeket; hozzájárulva az úszó szemétszigetek megjelenéséhez és problémájához. A bajt tovább tetézi az is, hogy a műanyagot kőolajból, azaz nem megújuló energiaforrásból állítjuk elő. Az pedig könnyen belátható, hogy egyszer használatos vagy rövid élettartamú tárgyakat és eszközöket készíteni egy véges energiaforrásból nem más, mint oktalan pazarlás.

A kampány lényege

A helyzet az, hogy mindenki részese a problémának. Ki többé, ki kevésbé, ki rendszeresen, ki ritkán – de mindenki használ eldobható műanyagot. Egy pohár kávé elvitelre, egy műanyagdoboz a sarki kifőzdéből, egy szatyor a boltban, egy szívószál a szórakozóhelyen, egy eldobható evőeszköz a strand büféjében, egy eldobható tányér a gyerek zsúrján, egy egyszer használatos palackban vásárolt víz menet közben – hogy csak a kisebbeket említsük, de a sor tetszőlegesen folytatható. A jó hír, hogy fentiekből adódóan mindenki részese lehet a megoldásnak is, csak döntés és tudatos választás kérdése!

Aki részt vesz benne és a gyakorlatban is kevesebb műanyagot használ egy hónapig, akkor csökkenti ökológiai lábnyomát, azaz személyes környezetterhelését; csökkenti az ártalmatlanításra (lerakásra, égetésre) kerülő hulladék mennyiségét és az ehhez kötődő környezetterhelést; csökkenti a folyókban, tengerekben landoló műanyagok mennyiségét; csökkenti az eldobható műanyag használati tárgyak előállításához szükséges kőolaj és energia mennyiségét; jó példát mutat másoknak, így őket is változásra ösztönzi; és talán az első hónap végén meg sem áll, hanem új szemléletmóddal és új szokásokkal gazdagodva az év többi napján is tudatosan figyel majd arra, hogy minél kevesebb (műanyag)hulladékot „termeljen”. A nemzetközi kampányról számos érdekes információ és kapcsolódó ötlet található a Plastic Free July honlapon; sőt a kampányba regisztrálni is lehet, így a nemzetközi közösség részeseként bárki megírhatja saját műanyagmentes vállalásait.

- zoldbolt.hu -


[related-post post_id="3545613"]

[related-post post_id="3545607"]

[related-post post_id="3525843"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!