Életstílus

2017.06.03. 17:16

Fűszernövények a lakásban

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fűszernövények otthoni termesztése kellemes hobbi, minimális kertészeti ismeret szükséges hozzá.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fűszernövények otthoni termesztése kellemes hobbi, minimális kertészeti ismeret szükséges hozzá.

A füveket könnyebb a lakásban termeszteni, mint a virágokat vagy a zöldségeket. Más növényektől eltérően ezek beérik szerényebb öntözéssel, fénnyel és hőmérsékleti körülményekkel. Egy beltéri fűszernövénykert létrehozása nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, csak a legalapvetőbb kellékekre van szükség, ami a virágcserepek és a vetőmagok vagy palánták helyes kiválasztását illeti, és néhány alapismeretre a növények gondozásával kapcsolatban.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Otthoni fűszerkertünk tervezésekor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, például a növények magasságát, terjedelmét, fényigényét és a vízelvezető problémákat. Válasszunk olyan helyet a lakásban, ahol a növények a leghosszabb ideig kapnak részleges napfényt – tanácsolja az edenkert.hu. A víz­elvezetési problémák megoldására tegyünk tálkákat a cserepek alá. A virágtartó edények típusa attól függ, hogy milyen növényeket akarunk termeszteni otthonunkban. Például a virágcserép méretének és alakjának olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a kifejlett növény igényeinek. Hasonlóképpen, a füvek termesztéséhez használt cserép mélysége is attól függ, mekkorára nő a gyökérzet. A nagy és mély edények a legalkalmasabbak,mert megfelelnek mindenfajta növénynek. A talajkeverék elkészítésekor legjobb, ha szerves komposztot használunk, és általános virágföldet, mely nem tartalmaz káros műtrágyát és növényvédő szert. A másik megoldás az, ha kész keveréket veszünk a helyi virágüzletből.

A növények kiválasztása

A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények: a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a fokhagyma és a hagyma. Mivel ezek a növények különbözőképpen nőnek, elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros.

Fontos a locsolás

A cserepes fűszernövények beltéri ültetése ugyanolyan, mint egy szabályos zöldségeskertben. Szórjuk szét a magvakat, és fedjük be lazán virágföld keverékkel. Öntözzük rendszeresen, vagy tartsuk nedvesen a földet csírázásig. Ha palántáról termesztjük a növényt, készítsünk lyukat a talajba,annak mélysége és szélessége illeszkedjen a gyökér méretéhez. Majdnem minden fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt és a mérsékelt öntözést. Mindazon-által helyezhetjük a cserepeket teraszra és ablakpárkányokra, hogy a levelek jobban fejlődjenek. Ne felejtsük el leellenőrizni, hogy nem nőnek-e gyomok, mert azok magvai gyakran megtalálhatóak a virágföldben.

Aki pedig gyakorlati segítséget is szeretne, akár gyógynövénykert, akár fűszernövény kert indításához, az számtalan fajta kertészkészletet vásárolhat a faiskolákban és növénykereskedésekben.

- edenkert.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!