Életstílus

2017.04.01. 16:15

Nincs tiltott étel, csak kerülendő mennyiség

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, ám konkrét tanácsok nélkül nem megy.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, ám konkrét tanácsok nélkül nem megy.

Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok – akár egymással ellentétes – tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni. A lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető.

Néhány tanács

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. Együnk kevésbé zsíros ételeket. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára.

Illusztráció: Pixabay

Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette.

Óvatosan a cukorral

Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, helyette használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát). Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába – ha egyáltalán szükséges – inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget.

A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!

HBN


Hogyan ismeri fel az egészséges életmód követőit?

1. Az egészséges életmód követői immunisak a trendekre, divatdiétákra és a legújabb fogyibogyókra, hiszen tudják, hogy ez mind csak marketing! Ők inkább csak nevetnek egyet ezek hallatán, majd folytatják tovább a valóban egészséges életmódjukat.

2. Az egészséges életmód követői arra is figyelnek, hogy internacionális multicégek messziről érkező, éretlenül leszedett, vegyszerrel teli termékeinek megvásárlása helyett helyi termelőket és hazai kisvállalkozásokat támogassanak.

3. Az egészséges életmód követői ismerik a testüket, testük működését és igényeit, így kisebb problémák, megfázás vagy fejfájás esetén nem szükséges azonnal orvoshoz fordulniuk, hiszen pontosan tudják, hogy mit tegyenek, hogyan orvosolják természetes módszerekkel ők maguk az apróbb gondokat.

4. Az egészséges életmód követői tudják, hogy az egészség és a fittség a konyhában kezdődik, így nem sajnálják maguktól a konyhában töltött időt.

5. Az egészséges életmód követői befektetésként látják a minőségi ételekre és táplálék kiegészítőkre költött pénzt. Befektetés a saját egészségükbe. Inkább most költenek erre, mint később gyógyszerekre és kezelésekre.

6. Az egészséges életmód követői tudatosan vásárolnak élelmiszereket. Nem ár vagy csomagolás alapján választják ki a megfelelő terméket, hanem összetevők és minőség alapján. Mindig megnézik a címkéket, a származási helyet és figyelnek rá, hogy kerüljék az adalékanyagokat, hozzáadott cukrot, mesterséges összetevőket és a génmódosított ételeket.

7. Az egészséges életmód követői szinte kizárólag olyan ételeket fogyasztanak, melyeket nagyszüleink is felismertek volna: zöldségek, gyümölcsök, gabonák, hüvelyesek, magvak, sovány húsok és halak. Igyekeznek kerülni minden feldolgozott és gyors éttermi ételt.

8. Az egészséges életmód követői törekednek arra, hogy mindent alapanyagokból készítsenek el, így pontosan tudják, hogy mi, miből mennyi és milyen minőségben kerül a testükbe. Tudják, hogy a testüket táplálni kell, nem jutalmazni.

9. Az egészséges életmód követői hallgatnak a testükre. Meg tudják különböztetni, hogy valóban éhesek-e vagy csak unatkoznak. Valóban éhesek-e vagy csak a szemük kívánja az ételt. Valóban éhesek-e vagy csak a cukor iránti függőség miatt vágyakoznak az adott étel után.

10. Az egészséges életmód követői nem koplalnak, de nem is tömik tele magukat. Tudják, hogy mennyi energiára és milyen tápanyagokra van szüksége a testüknek az optimális működéshez és az egészség fenntartásához és ezt meg is adják neki.

11. Az egészséges életmód követői tisztában vannak vele, ha valamilyen ételallergiában vagy ételintoleranciában szenvednek és tudatosan kerülik a számukra allergén összetevőket. Nem szívatják magukat azzal, hogy direkt olyat adnak a testüknek, ami kárt okoz benne és nem optimális működésre készteti, csak azért mert esetleg az adott összetevő „finom”.

12. Az egészséges életmód követői törekednek arra, hogy rokonaiknak, barátaiknak, szeretteiknek is átadják ezt az életmódot, hogy ők is hosszabb ideig és felhőtlenebbül élhessenek.


Egészségesnek tartja magát? Akkor nem okozhat különösebb gondot a következő tesztnek a kitöltése. Sok sikert!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!