Életstílus

2017.04.01. 19:19

A jólét egyenlő lenne a mozgásszervi bajokkal?

Budapest - A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az előző év hagyományait kibővítve nyílt hetet tartott a fővárosi kerületek iskoláiban. Céljuk volt, hogy felhívják a szülők, pedagógusok, orvosok, védőnők figyelmét a gyógytestnevelés fontosságára, bemutassák, hogy milyen lehetőségek rejlenek a gyógytestnevelés-órák mozgásanyagában.

Budapest - A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az előző év hagyományait kibővítve nyílt hetet tartott a fővárosi kerületek iskoláiban. Céljuk volt, hogy felhívják a szülők, pedagógusok, orvosok, védőnők figyelmét a gyógytestnevelés fontosságára, bemutassák, hogy milyen lehetőségek rejlenek a gyógytestnevelés-órák mozgásanyagában.

A jóléti társadalmakat fenyegető egyik veszélyt a mozgásszervi problémák jelentik. Korra, nemre való tekintet nélkül a lakosság mintegy 70-80 százaléka szenved valamilyen mozgásszervi problémától. A gyermekeknél 40 százalékban mutatható ki mozgásszervi elváltozás.

Ennek a hétnek kiemelt témája volt a leggyakoribb mozgásszervi elváltozás, a scoliosis. A gerinc oldalirányú elgörbülését nevezzük scoliosisnak (gerincferdülésnek). A kiváltó okok nagyobb része ismeretlen, kisebb része fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar, izomsorvadás, helytelen testtartás következménye. A testtartás megváltozása – főleg alsó tagozatos korosztálynál – nem tudatos. Éppen ezért fontos, hogy a szülök, tanítók, pedagógusok mihamarabb észrevegyék a gyermek helytelen testtartását. Önmagában a pihenés is fokozhatja a gerinc ferdülését. Mivel a gerinc ferdülése akadályozza az izmok normális feszítését, lazítását, ezért rendkívül fontos a korrekció, a helyes állás, ülés, járás megtanítása, tudatosítása, önellenőrzése. Gyógytestneveléssel, speciális mozgásanyaggal sokat javíthatunk az állapoton – vonták le a következtetést.

Mi okozza a gerincferdülést?

A gerincferdülés sok gyermeket érint manapság, az ortopéd orvosok praxisában az egyik leggyakrabban előforduló gerincprobléma. Mit is jelent pontosan? A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elgörbülésével jár. Kialakulásának oka nem mindig ismert, elsősorban a helytelen testtartás miatt alakul ki. A probléma egyrészről lehet izom eredetű, ebben az esetben a csigolyák épek, a testtartás féloldalassá válik. Előfordulhat, hogy a csontozat is változik, ilyenkor a normál formájú csigolya ék alakot formáz. Mit lehet tenni? Szerencsére a speciális gyógytestnevelés csodákra képes a gerincferdülés gyógyításában. Ennél a tartásproblémánál az izmok könnyű feszítése és ellazítása is kényelmetlenné válik, ezért rendkívül fontos a helyes állás, ülés, és járás újratanítása a gyermek számára.

A gyógytorna célja az elgyengült izomzatot megerősítése, és nyújtása, ahol csak szükséges, az egész szervezet felerősítése, illetve speciális gyakorlatok segítségével a légzés és a keringés javítása. Gyógytestnevelési órára akkor kerül egy iskoláskorú gyermek, ha a testnevelési órán végzendő gyakorlatok károsak lehetnek a testi fejlődésére és az iskolaorvos részlegesen vagy teljesen felmenti. A gyógytestnevelés az esetek többségében az iskolában zajlik, ahol differenciált, a gyerekre szabott képességfejlesztés folyik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!