Életstílus

2017.03.07. 13:14

Súlyos rákbetegek: minden hónap számít

Budapest - Március a vastagbélrák ellenes küzdelem hónapja. „<em>Nem mondhatunk le egyetlen betegtársunkról sem, minden elfogadható életminőségben megélt hónap számít és értékes!</em>” – jelenti ki Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke az előrehaladott stádiumban lévő, gyógyíthatatlan daganatos betegek kezelésével összefüggésben.

Budapest - Március a vastagbélrák ellenes küzdelem hónapja. „Nem mondhatunk le egyetlen betegtársunkról sem, minden elfogadható életminőségben megélt hónap számít és értékes!” – jelenti ki Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke az előrehaladott stádiumban lévő, gyógyíthatatlan daganatos betegek kezelésével összefüggésben.

Március a vastagbélrák-ellenes küzdelem nemzetközi hónapja. Ennek kapcsán hívja fel a figyelmet a betegszervezet arra: „Sokkal kevesebben kerülnének az onkológiára, kevesebb embernek lenne szüksége bármilyen onkológiai gyógyszerre, ha többeknél távolítanák el még a vastagbélrák kialakulása előtt a bélpolipokat, s ezzel megelőznék a rák kialakulását. Ugyan immár talán belátható időn belül elindul az országos szintű vastagbélrák szűrőprogram, ám minden hónap késlekedéssel újabb és újabb betegek százainak betegsége válik gyógyíthatatlanná.

A célzott onkológiai infú­ziós terápiák a daganatok érellátását akadályozzák vagy a tumorok növekedési faktorait gátolják. Az orvosi eszköztár az utóbbi években különféle tablettákkal is bővült, amelyek akkor adhatnak még életidőt, amikor minden más lehetőség már kimerült. Az új gyógyszereket egyedi méltányossági eljárás keretében, tehát szakorvosi javaslatra, a finanszírozó egyedi elbírálása alapján kaphatják meg a betegek. Az állami gyógyszerkasszának az egyébként igen költséges tablettás kezelések csak akkor járnak tényleges kiadással, ha hatásosnak bizonyulnak: az egészségbiztosítónál akkor jelentkezik költség, ha az első két hónap után eredményes a terápia, s a kezelés folytatódik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!