Életstílus

2016.09.25. 18:02

Tények és tévhitek az alkoholizmusról

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem minden részeg alkoholista, és sok alkoholista sohasem részeg.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem minden részeg alkoholista, és sok alkoholista sohasem részeg.

Az ember ősidőktől együtt él az alkohollal. Kultúránk része, gondoljunk csak az ünnepeken betöltött szerepére. Az alkoholnak számos jól ismert élettani és pszichológiai hatása van. Ezek az elfogyasztott adag mennyiségétől és a fogyasztás gyakoriságától függnek. Kisebb adag hatására is oldódnak a gátlások: az emberek általában közvetlenebbé, vidámabbá, beszédesebbé válnak. De fokozódhat az agresszív hajlam is, nagyobb mennyiség hatására kötekedővé válnak egyesek. A szexuális viselkedésre is hat a gátlásoldás. Az öngyilkossági késztetés is fokozódhat a gátlások csökkenése miatt. Egyénileg nagyon különbözhet az alkoholhatás: van, aki kedves, barátságos, szeretetre méltó lesz, más kellemetlen, kötekedő, garázda.

Célzóvíz

A bódító italok csökkentik a szorongást, nem kevesen emiatt válnak alkoholistává. Régebben engedélyezett volt, hogy a verseny okozta izgalom csökkentésére céllövők „célzóvizet” fogyasztottak.

Az alkohol függőséget okozhat, ekkor alkoholizmusról beszélünk. Ennek az a fő jellegzetessége, hogy alkohol hiányában megvonási tünetek jelentkeznek: feszültség, szorongás, kézremegés, izzadás, alvászavar, hányinger. Súlyosabb esetben epilepsziás rohamok és hallucinációk is jelentkezhetnek. A delirium tremens nem kabarétréfa, hanem kórházi ellátást igénylő súlyos, életveszélyes állapot. Országunkban sajnos igen gyakori az alkoholbetegség, a felnőtt népesség mintegy 10 százalékát érinti. Férfiaknál gyakoribb, de a nők is kezdenek felzárkózni.

Elbutulás

Tévhiedelem, hogy az alkoholista sokat iszik, és a részegség lenne rá jellemző. A függők egy része nem fogyaszt feltűnően sokat, de az adagját napi rendszerességgel megissza, és jellemző rá, hogy már reggel elkezdi. Sok alkoholista sohasem részeg.

Az alkoholfogyasztás károsítja a perifériás idegeket, az agyat, a májat, gyomrot, hasnyálmirigyet, hogy csak a legfontosabb kártételeket említsük. Kóros féltékenység, súlyos feledékenység, elbutulás lehet a következmény. Az alkoholbetegséget jobb megelőzni, mert a gyógyítás egyáltalán nem könnyű feladat. Célszerű szakemberhez fordulni, hiszen a háttérben megbúvó problémák (pl. a szorongásos zavarok, hangulatzavarok jól kezelhetők). Sok segítséget nyújthatnak a sorstársak: nem az ivócimborák, hanem a már gyógyult Anonim Alkoholisták egyesület tagjai.

HBN


Debrecen - Leginkább az alkohol, a drog és a pszichiátriai betegségek vezetnek ahhoz, hogy valaki eldobja az életét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!