Életstílus

2016.07.15. 18:49

Az öné vajon biztonságos?

Budapest - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság napszemüvegeket vizsgált.

Budapest - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság napszemüvegeket vizsgált.

A nyári melegben az erős napsugárzás és az UV-sugarak elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a napszemüveg. A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, nem torzít és sérülésmentes.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 18-féle napszemüveg vizsgálatát végezte el elsősorban a látható fény- és UV-szűrés hatékonyságára vonatkozóan. A vizsgált napszemüvegek közül kétféle nem felelt meg a vonatkozó szabványban előírt követelménynek.

Túl erős, túl gyenge

Az UVA- és UVB-sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is, ezért fontos, hogy megfelelő védelmet nyújtó napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen. A látható fény szűrése különösen fontos, hiszen a túl erős, vagy túl gyenge fény nehezíti a látást. Erős fény hatására csökken a szem kontrasztérzékenysége, ugyanakkor a látható fény bizonyos mennyisége fontos a megfelelő látáshoz.

A 4. a legrosszabb

A TLC női napszemüveg a címkén feltüntetett 3. kategória helyett a mérési eredmények alapján a 4. kategóriába került. A nem megfelelő kategóriába sorolás fokozott veszélyt jelent tekintettel arra, hogy a 4. kategóriájú napszemüveg lencséje annyira sötétített, hogy az nem alkalmas vezetéshez. Szintén veszélyes terméknek bizonyult az UV 400 jelöléssel ellátott OK női napszemüveg. Ennél a terméknél sem a jobb-, sem a bal lencse nem szűrte az előírtnak megfelelően az UV-sugarakat – áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleményében. Megnéztük a listát, és megnyugodtunk, hogy a népszerűbb női üzletekben mindenhol jó napszemüveget árulnak.

HBN


Budapest – A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) akkreditált laboratóriumában vizsgált tizennyolc féle napszemüvegből kettő nem felelt meg az előírásoknak – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.


Debrecen – A jó idő közeledtével egyre többen veszik elő napszemüvegüket. De vajon tisztában vagyunk azzal, milyen a megfelelő napszemüveg és mire érdemes figyelni a vásárlás során?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!