Életstílus

2016.05.24. 12:18

Skizofrénné válhat a gyerek, ha az anya dohányzik a terhesség alatt

A kutatók kapcsolatot fedeztek fel a várandós nők dohányzása és a mentális betegségek kialakulása között. 

A kutatók kapcsolatot fedeztek fel a várandós nők dohányzása és a mentális betegségek kialakulása között. A terhesség alatti dohányzás növeli annak kockázatát, hogy a születendő gyermek a későbbiekben skizofrénné válik, állapították meg finn kutatók. A szakemberek szerint annál a gyermeknél 38 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki skizofrénia, aki édesanyjának vérében kimutatható a nikotin. A tudósok ezer skizofréniás beteget vizsgáltak meg és elemezték születésük körülményeit ami alapján arra jutottak, hogy a betegek ötödénél az anya rendszeresen dohányzott a várandósság ideje alatt.

A finn kutatáshoz kapcsolódva Alan Brown, a Columbia Egyetem professzora kiemelte, hogy a nikotin könnyedén átjut a placentán és bekerül a magzat véráramába amelyet követően megtámadja az idegrendszert. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez az első vizsgálat, amely kapcsolatot vélt felfedezni a skizofrénia és a dohányzás között. Ugyanez a kutatói csoport korábban már kapcsolatot mutatott aközött is, hogy a terhesség alatti dohányzás megnöveli a bipoláris zavarok kialakulását a gyermeknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!