Életstílus

2016.05.16. 14:26

Hogyan készül a jó rántás?

Budapest - Melegen, de hidegen is felhasználható, mert eláll.

Budapest - Melegen, de hidegen is felhasználható, mert eláll.

Hiába a tudatos életmód, hiába a reformkonyha, bizony, hagyományos ételeink a mai napig igénylik a rántást. Ennek elkészítését így foglalja össze a Gasztroangyal: a felhevített zsiradékba finomlisztet teszünk, rögtön elkeverjük. Az állaga pürésűrűségű legyen. Hevítéskor vizet veszít, a kis buborékok ettől vannak. A buborékolás megszűnte után megindul a színeződés. Folyton kevergetni kell, mert különben megég. A hevítés utolsó fázisában fűszerezhetjük majorannával, fokhagymával, köménymaggal. A megfelelő szín elérése után hideg vízzel felöntjük, és simára, csomómentesre keverjük. Ezután a forró, félkész ételhez adjuk, jól elkeverjük és kiforraljuk, hogy ne legyen lisztízű. Létezik világos, aranysárga, barna, fűszeres és ... előfordul csomós rántás is. Ne adjuk fel, az elkészítése nem az ördögtől való. Ha mégis annak érezzük, kérjük meg anyukánkat, nagymamánkat, hogy készítsen egyszerre nagyobb adagot, s adjon nekünk belőle egy edénykével.

Képzeljék ugyanis, a rántás eláll. Ha viszont hideg rántást használunk az ételeinkhez, azt meleg lével keverjük fel. Nem ritka az a megoldás sem, hogy a felkészített, még hideg levesbe, főzelékbe már az elején beletesszük a szükséges mennyiségű rántást, ami feloldódik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!