Életstílus

2016.05.04. 11:50

Ezért mondjuk, hogy "egészségedre", amikor valaki tüsszent

A legjobb lesz, ha nem töri meg a hagyományt, nehogy gonosz lelkek költözzenek a testébe.

A legjobb lesz, ha nem töri meg a hagyományt, nehogy gonosz lelkek költözzenek a testébe.Természetes, de belegondolt már, hogy miért mondja, hogy "egészségedre" amikor valaki hapcizik? Csupán udvariasság, vagy több van mögötte? Ha valakit megkérdez, valószínűleg nem fogja tudni a választ, pedig rengeteg teória létezik.



Az egyik legelterjedtebb hiedelem szerint az Adjon Isten egészségére! kifejezés a VI. századból ered és Gergely pápához köthető, aki a búbópestis járvány ideje alatt használta ezt a szófordulatot. A tüsszentés ugyanis a pestis egyik jellemző tünete volt, ezért kívántak jó egészséget amikor valaki hapcizott, hogy elkerülje a betegséget.



Egy másik elmélet szerint azért kívánunk jó egészséget, nehogy a tüsszentés során a lélek távozzon az orron keresztül, de ez inkább csak babona. Egy másik teória ugyancsak a lélekkel kapcsolja össze a tüsszentést, csak éppen úgy, hogy a hapcizás során az ördög képes beleszállni a testbe az orrjáraton keresztül. Mások szerint viszont a tüsszentésnek semmi köze a lelkekhez.



Egy régi hiedelem pedig úgy tartja, a tüsszentés pillanatában megáll a szívverés és azért kívánunk egészséget, hogy a szív ismét zavartalanul működhessen tovább. Akárhogy is nézzük, nincs rá igazi magyarázat, de kötelességünknek érezzük mondani, hogy egészségedre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!