Életstílus

2016.03.24. 12:38

Ha ezt a vécén ülve olvassa, máris kakis a mobilja

Be szokta vinni a telefonját a mosdóba? És utána evés közben nyomogatja? Ne tegye!

Be szokta vinni a telefonját a mosdóba? És utána evés közben nyomogatja? Ne tegye!

Mindannyian bűnösök vagyunk. A fürdőszoba ugyanis az a hely, ahol szakítunk időt arra, hogy csekkoljuk az Instagram oldalunkat vagy megnézzük a levelezésünket. Pedig nem kellene. Ráadásul akik a vécére is magukkal viszik a mobiljukat, azok tízszer annyi időt töltenek a helyiségben, mint egyébként szükséges. De ha belegondol, a vécén ülve használni a telefont a legegészségtelenebb dolog amit tehet.

Charles Gerba mikrobiológus és Kelly Reynolds, az Arizona Egyetem professzorai felhívták a figyelmet, hogy a fürdőszobában olyan baktériumok és egyéb kórokozók találhatóak, amelyek legfőképp a fekáliában vannak jelen. A legtöbb kórokozó a mosdó csaptelepén, a wc ajtaján és a padlón tenyészik és még ha meg is mossa a kezét, ezek a kórokozók a kilincs érintésével is a bőrére kerülhetnek. A baktériumok száma viszont attól is függ, hogy mennyire sűrűn és milyen alaposan takarít.

A szakemberek rámutattak arra, hogy a piszkos vécévíz nem csak a vécékagylóban, hanem az egész helyiségben jelen van a papír tartótól a mobilig. - Amikor leöblítjük a vécét, a vizelettel és széklettel keveredő víz nem csak a lefolyóba kerül, ugyanis az öblítés során keletkező permet 1,8 méter távolságra is képes elszóródni, minden irányba - fogalmazott Gerba professzor. Hozzátette, minden alkalommal amikor bevisszük magunkkal a mobilt a vécére a készülék biztosan, hogy fekáliával szennyeződik amelynek az lesz az eredménye, hogy elkapunk egy szalmonella vagy hepatitisz fertőzést, vagy más, hasmenéssel járó betegséget.

Az orvos kiemelte, hogy ezeket a kórokozókat könnyedén átvisszük a kezünkről az arcunkra, az alapos kézmosás ugyan jelentősen csökkentené a fertőzések kockázatát, csakhogy a professzor szerint nem mindenki mos kezet, vagy nem szappannal mos és amikor megérintjük a kilincset az után, aki nem tisztította meg a kezeit, a bőrünkre telepednek a baktériumok, hiába mostuk meg alaposan.

A vécén nem eszik szendvicset, de korábban a vécén ülve megnézte a közösségi adatlapját, majd talán néhány órával később, evés közben ismét a mobilja képernyőjén jártak az ujjai. A telefonon viszont nagy valószínűséggel rajta vannak a fekáliából származó kórokozók. Szóval jobban teszi, ha evés közben nem használja a mobilját. Az egyetem kutatói készítettek egy vizsgálatot, amely során tíz mobil közül kilencen találtak fertőzést okozó kórokozókat, amelyek tizenhat százaléka bizonyítottan a fekáliából származik. A professzor azt tanácsolja, ha már be kell vigyük magunkkal a mobilt a mosdóba, azt tartsuk a táskában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!