Életstílus

2016.02.07. 10:42

Nem véletlenül esszük évezredek óta a joghurtot

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A joghurt felfedezése Nobel-díjat ért. Mióta fogyasztjuk, jobb az egészségünk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A joghurt felfedezése Nobel-díjat ért. Mióta fogyasztjuk, jobb az egészségünk.

Az erjesztett tejtermékeket már évezredekkel ezelőtt fogyasztották a Közel-Keleten. A joghurt áldásos hatásának felfedezéséért, a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfaj kitenyésztéséért Ilja Iljics Mecsnyikovot 1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták.

Ő volt az, aki a bolgár pásztorok hosszú életének titkát kutatva rájött, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat. Isaac Carasso (a Danone cég megalapítója) Mecsnyikov segítségével 1919-ben elkészítette az első saját fejlesztésű joghurtot, amit egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt kezdetben patikákban árusítottak.

Miért tanácsos fogyasztani?

Segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, óvja a bélnyálkahártyát, segíti a fiziológiás bélflóra egyensúlyának fenntartását, segíti a tápanyagok felszívódását, megakadályozza a daganatok kialakulását, elpusztítja a káros baktériumokat. Enyhíti a gyomorpanaszokat, segíti a koleszterin-anyagcseréjét, csökkenti az ízületi gyulladásokat, kora gyermekkortól rendszeresen fogyasztva csökkenti az elhízás veszélyét. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontrendszert, megakadályozza a csontritkulás kialakulását, segít a gyomorsavtermelés elégtelensége, vékony-, és vastagbélgyulladás esetén.

Ízesített, vagy natúr?

Ez itt a kérdés. De a válasz egyértelmű: természetesen a natúr joghurt az, ami igazán a hasznunkra válhat. Ha ízesítettet szeretnénk, ízesítsünk házilag: valódi gyümölcsök, lekvárok hozzáadásával, mézzel, vagy nyírfacukorral édesítve. Kerüljük a bolti agyonreklámozott „vegyi laborokból” származó termékeket, amelyek mesterséges színezőanyagokat és aromákat tartalmaznak.

Hogyan fogyasszuk?

Fogyasztható önmagában, de nagyon finom pirított kenyérrel, müzlivel, gyümölccsel, zabpehellyel. Salátákhoz különféle öntetet készíthetünk belőle, de egy­tálételek ízesítésére, vagy süteménykrémekhez egyaránt kiváló alapanyag.

- Faar Ida -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!