Életstílus

2015.08.29. 14:01

Majd mi megtanítjuk grillezni!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hogyan érdemes grillezni az egyes húsokat? Milyen gyakran forgassuk meg őket? Mikor érjük el az ideális hőmérsékletet? Milyen sütőt használjunk? Erre mind választ kapnak alábbi cikkünkben. Az idő remek, a boltok még nyitva, irány a szabadba grillezni!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hogyan érdemes grillezni az egyes húsokat? Milyen gyakran forgassuk meg őket? Mikor érjük el az ideális hőmérsékletet? Milyen sütőt használjunk? Erre mind választ kapnak alábbi cikkünkben. Az idő remek, a boltok még nyitva, irány a szabadba grillezni!

Szárnyasok grillezése

A csont nélküli combot, vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve direkt grillezéssel kb. 8-12 percig kell grillezni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg.

A csontos szárnyast indirekt módon közepesen erősre kb. 30-40 percig kell grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul. Ha szereti az átsült bőrt, akkor a grillezés utolsó 5 percében a csirkemellet a bőrös oldalával lefelé forgassuk és direkt módon grillezzük.

Az egész csirkét, vagy pulykát óvatosan addig grillezzük, hogy a folyadékok eltávozzanak belőle és a mell belső hőmérséklete elérje a 77ºC-ot és a szélén, a legvékonyabb részeken pedig a 82ºC-ot. (Ha egész szárnyas hőmérsékletét méri meg, mindig figyeljen arra, hogy a hőmérő ne érjen csontot, ugyanis az elferdítheti a mért eredményt.)

Marhahús grillezése

Puha, szaftos steak elérése érdekében grillezés előtt 20-30 perccel vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből és hagyjuk állni. Miután levesszük a grillrácsról a húst, akkor is hagyjuk állni 5-10 percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak. A következő hússzeletet sütés előtt kenjük be vékonyan egy extra adag olívaolajjal, mielőtt a sütőrácsra helyezzük.

A puha hátszínnél keményebb húsrészeket mindenképpen pácolni kell. A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot, mint pl. gyümölcs,-vagy zöldséglevet, joghurtot, bort, vagy ecetet. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a hús felgöngyölődjön, vágjuk be a hús külső szélét kb. 1 ujjnyi távolságokban.

Zöldségek grillezése

El akarja kápráztatni vendégeit? Szolgáljon fel grillezett spárgát. Könnyű elkészíteni és csodálatos íze van! A legtöbb zöldség nagyon könnyen megsül a grillen, így rajtuk kell tartani a szemünket. Ha szereti a grillezett répát, az ízével a mennyekbe repítheti! Egyszerűen távolítsa el a héját, vagy tisztítsa meg és vékonyan kenje be olívaolajjal és indirekt grillezéssel kb. egy, másfél órát süsse, amíg megpuhul.​

Jó tanácsok, alapszabályok

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. A tüzet kis hamu rászórásával is lefolythatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon. A sovány hús az erős hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk és így sütjük, akkor szépen megpárolódik és nem ég meg. Ha megpárolódott a hús, akkor vegyük le a fóliát és még utána is grillezzük meg egy kicsit! Alufólia használatakor annak matt fele nézzen a parázs felé!

Másik megoldás a hatékony sütésre: használjon fedett grillt (pl. faszéntüzelésű grillgombát, vagy gázgrillt), ezekben ugyanis hamarabb megfő a hús és biztos lehet abban, hogy nem ég meg! A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük. Faszéntüzelésű grillek használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét- vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk. Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.


Jó már a hőmérséklet?

Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk? Tartsa a tenyerét éppen a grill fölé. Számoljon ezer egyszáztól felfelé egyenként és ha a kezét csak 2 másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos), három másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos), négy másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos), öt másodpercig tudja ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!