Életstílus

2015.07.22. 13:04

„Szörny vagyok” - Egy pedofil vallomása (18+)

Nincsenek olyan külső jegyek, ami alapján ki lehet szűrni a társadalomból a pedofilokat. 

Nincsenek olyan külső jegyek, ami alapján ki lehet szűrni a társadalomból a pedofilokat. 

Egyesek, akik szexuálisan vonzódnak a gyerekekhez, szeretnék megváltoztatni az „állapotukat”, ugyanis az orvosok tudnak segíteni, csakhogy a pedofilok tartanak attól, hogy a szakemberek értesítik a rendőrséget - olvasható a BBC-n. Németországban egy orvoscsoport bizalmasan végez kezeléseket, az orvosok szerint eredményesen.

Max diplomás, a harmincas évei elején jár, mosolygós és kedves. Lehetne akár a szomszédod, a kollégád, vagy a húgod új barátja. Helyes, átlagos férfi. Azt leszámítva, hogy pedofil. Max a tinédzserkor előtt álló lányokhoz vonzódik, tipikusan a hat és tizenegy év közötti gyerekekhez. Évek óta küzd a kétségbeeséssel és az önemésztéssel.

- Látni akartam a lányt és ruha nélkül képzeltem el az elmémben és ez undorító. Mondogatnom kellett volna magamnak, hogy ezt fejezzem be. De nem tudtam. Ugyanakkor éreztem, hogy ez gusztustalan és féltem ettől - nyilatkozta Max.

Max soha nem bántalmazott lányokat szexuálisan és a gyermekpornográf tartalmakat sem fogyasztotta. Mint mondta, ez egyfajta visszaélés lenne, mert a gyerekek részesei a tartalomnak. Tény, hogy Max csupán egyetlen ember azok közül, akik szexuális vonzalmat éreznek gyerekek iránt, de ő elhatározta, hogy ennek véget vet.

A pedofília szó egyet jelent a kiskorúak iránt érzett szexuális vággyal, de fontos megjegyezni, nem minden pedofilt úgy kell elképzelni, hogy bántja, vagy visszaél a gyerekkel, mint ahogy nem minden gyerekbántalmazó pedofil. Ugyanakkor ezeknek a vonzalmak számos helyről gyökerezhetnek.

Titkos vonzalmak

Az egyedül élő pedofilok a társadalom elrejtőzött tagjai. Ők azok, akik a rendőrség előtt ismeretlenek, ezért soha nem vádolják meg őket bűncselekmény elkövetésével. És amiért ez a téma tabu - azt gondolják, hogy erőszakosan lépnek fel velük szemben, mivel mindannyiukról azt feltételezik, hogy bántják a gyerekeket - inkább titokban tartják vonzalmukat.Ez egy nagyobb csoport, mint gondolnánk.

Azoknak az embereknek, akik szexuálisan vonzódnak a gyerekekhez, megváltoztatható a viselkedéselegújabb kutatások azt feltételezik, hogy a világ népességének, függetlenül attól, hogy etnikailag hova tartozunk és a társadalmi ranglétrán hol szerepel a helyünk, a férfiak  mintegy  3-5 százaléka vonzódik a kiskorúakhoz. Ezen felnőttek egy része csak a kislányokhoz, egy másik csoportja pedig csak a kisfiúkhoz vonzódik szexuálisan. Ugyanakkor az is előfordul, hogy mindkét nemhez, sőt, akad, aki a többi felnőtt emberhez is.

- Nincs őszülő hajam, nem viselek óriási szemüveget és nem öltözök rongyosan - írta Max egy könyvében, amellyel a többi pedofilnak akar segíteni, hogy ne bántalmazzanak gyerekeket. Mint mondta, nincsenek olyan tipikus jegyek, amiről felismerhető egy pedofil, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. - Mindannyian különbözünk egymástól és úgy festünk, mint egy normális ember. Az egyetlen közös dolog bennünk, hogy szexuális vonzalmat érzünk a gyerekek iránt. Viszont megtanultam kontrollálni a vágyaimat - fogalmazott Max.

Megjegyezte, az elért eredményt legfőképpen annak az egy éven át tartó radikális kezelésnek köszönheti, amely Németország tizenegy pontján zajlott hetente, alkalmanként három órában.

„Szörny vagyok”

- Nagyon fájdalmas volt, mivel mindig emlékeztettek arra az oldalamra, ami elől én magam is el akartam rejtőzni, arra, amire nem akartam gondolni. Fájdalmas volt kimondani magamnak, hogy pedofil vagyok. Mintha egy tükör elé állítanának és az elméd egy része azt kérdezné tőled: Milyen szörny vagy?

Viszont amikor a tükör előtt ki tudtam jelenteni magam előtt, hogy pedofil vagyok, azt mondtam magamnak: rendben van, de ettől még semmi rosszat nem tennék - emlékezett vissza Max. Mint mondta, nagyon fontos az elfogadás, hogy képes legyél megbékélni azzal, hogy a pedofília a részed, de nem ez, hanem a tetteid definiálnak téged.

A kezelés része egy kognitív viselkedésterápia, amely analizálni a múltbéli szexuális viselkedést és érzéseket. Ez segít meghatározni, hogy a későbbiekben milyen stratégiát kell meghatározni a kezelés eredményességének érdekében.

Néhány gyakorlati tanács rendkívül egyszerű, például alapvető szabály, hogy egy pedofil soha ne maradjon kettesben egy gyerekkel. A másik módszer jóval komplikáltabb, ekkor a saját érzéseit kell legyőznie a pedofilnak.

- Ha valaki segítségért fordul hozzánk, hogy gyerekeket bántalmazott, de nem akar többet ilyet tenni, annak segítünk, hogy a jövőben ne történhessen meg újra mindez - mondta Anna Konrad, a berlini Charite kórház klinikai pszichológusa és szexológusa. Kiemelte, ezzel, hogy segít a pedofiloknak, a gyerekeket védi meg, mivel a kezelésben résztvevő emberek nem fognak majd ártani nekik.

- A kezelés első lépésben abban segít, hogy meg tudjuk előzni a gyerekek támadását és ha ez sikerül, akkor léphetünk tovább - tette hozzá Max.

Mint írják, a kezelést több mint 430 férfi kezdte el és mivel korlátozott a férőhelyek száma, hosszú várólista alakult ki. Az első lépéseket 2005-ben tették meg, azóta pedig több mint 5350 ember lépett kapcsolatba a szakemberekkel az interneten és kért tanácsot, illetve érdeklődött a terápia felől.

Anna Konrad azt tapasztalja, a kezelés megkezdésekor a pedofilok tele vannak kérdésekkel, de a terápia végeztével valamennyire megnyugtató választ találnak, a kezelés pedig eredményesnek bizonyul.

- Mindig is tudtam, hogy különbözök a többiektől és tudom, hogy a társadalom mit gondol a hozzám hasonlókról - mondta egy maszkot viselő férfi egy televíziós műsorban, ahol először orvosnak, majd kétkezi munkásnak, végül pedig diáknak öltözött. Hozzáfűzte, senki sem lehet bűnös a szexuális beállítottsága miatt, de mindenkit megítélnek a viselkedése alapján. - Nem akarok bűnözővé válni - mondta a fiatalember, majd levette a maszkot.

Forrás: BBC.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!