Életstílus

2015.05.27. 13:52

Az egészség forrása a Tiszazug szívében

Cserkeszőlő - A fürdőzés mellett sokfajta kikapcsolódás várja helyben és a környéken a látogatót.

Cserkeszőlő - A fürdőzés mellett sokfajta kikapcsolódás várja helyben és a környéken a látogatót.Hazánk legmélyebbről feltörő, a legmelegebb, és ásványi anyagokban leggazdagabb vizű gyógyfürdőjében – már az előszezonban is – naponta százak keresik a gyógyulást.

Az egykor szőlős és gyümölcsös területen, 2311 mélyről, 1942-ben olajkutató fúrás közben feltört 92 fokos hévíz gyógyhatására 1948-ban figyeltek fel először, amikor a lezárt forrást megnyitották, és csatornát ásva vezették el a mezőgazdasági területről a megállíthatatlanul feltörő hévizet. Az akkor még Tiszakürt külterületéhez tartozó szőlő földterületen feltörő cserkei víz hamar népszerű lett, sokan az ásott kanálisban és a földben ásott teknőkben fürödve gyógyultak. Az 1952-ben önálló településsé vált Cserkeszőlőn, 1955-ben hárommedencés fürdő létesült, melynek fejlődésében igazi fellendülést a rendszerváltozás hozott.

Wellness szállodák, apartmanok sora épült és épül a 2500 lakosú községben. Több apartmanház fürdőszobájába már a gyógyvizet is bevezették. A fürdőzés mellett sokfajta kikapcsolódás várja helyben és a környéken a látogatót. Sokan keresik fel a közeli Lovas Udvart, ahol western lovaglás, lovas túrák sora várja a vendégeket.

Vert csipkék háza

Ugyancsak a fürdő közelében, a Szabadság utcán található hazánk egyetlen olyan vert csipke bemutató terme, ahol Révész Márta népi iparművésztől a csipkeverést tanulni is lehet.

A Gránátalma-díjas alkotó anyai ágon örökölte e sajátos eszközigényű csipkefajta készítésének titkát. A vert csipkét /klöplit/ készítő iparművész munkája a külső szemlélőnek sem tűnik egyszerűnek: a minta elkészítéséhez szükséges fonalat verőfára, orsóra tekeri és a fonáson alapuló technikával dolgozva, a keresztezési pontokat megtűzi és halad tovább. Négy szállal, azaz két párral dolgozik egyszerre. A párnára tűzött gombostűk köré fonja, csavarja, szövi a megadott minta alapján. E technika az évszázadok alatt semmit sem változott. Ma is a csipkeverő fák és az arra feltekert fonal helycseréje adja a születő csipke csodát. Révész Márta a csipkéit 25 éve zsűriztette először. Ma a Csipkeházban lévő bemutatótermében új stílusú, vert csipke terítőket és alátéteket, ruhákat és kiegészítőket, és azok használatát a lakáskultúrában és az öltözködésben is bemutatja látogatóinak.

HBN–PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!