Életstílus

2008.06.22. 19:29

Haladék a dohányosoknak - a minisztérium nem tett le a szigorításról

<p>Mégsem lesz tilos a dohányzás januártól a vendéglátóhelyeken. Az előző egészségügyi miniszter már 2009-től kitiltotta volna a dohányosokat a nyilvános zárt helyekről.</p>

A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása azonban nem szerepel az őszi jogalkotási tervben - adta hírül az RTL Híradó. A minisztérium azt állítja, nem tettek le a szigorításról, csak még nem tudják, mikortól lehetne bevezetni.

Ahogy több más uniós országban, Magyarországon is azt tervezik, hogy a nyilvános zárt helyeken, így például az éttermekben nem lehet majd dohányozni. És ahogy máshol, ennek a vendéglátósok itt sem örülnek.

Az előző egészségügyi miniszter már jövő januártól kitiltotta volna a dohányosokat. Ehhez az ősszel törvényt kellene módosítani. Úgy tűnik azonban, hogy ez elmarad.

Bár az őszi jogalkotási tervben a kormány napirendjén nem szerepel a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, az egyeztetések folynak - mondta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A tárca továbbra is szeretne szigorítani, csak még nem tudni, mikortól.

Az Európai Unió szerint szigorítani azért kell, mert évente csaknem 80 ezren halnak meg a passzív dohányzás miatt.

Kapcsolódó cikkek:

  • Fizetnek a leszokásért Skóciában
    Dundee-ban fejenként 150 font (45 ezer forint) értékű élelmiszerre költhető összeget kaphatnak azok a dohányosok, akik hajlandóak leszokni a cigizésről és ezt bizonyítani is tudják.
  • Dohányzás vezetés közben...
    ...avagy ugyan miért gyújtanak rá az autóban is a dohányosok? 47 százalékuk füstöl vezetés közben, negyedük pedig egyszerűen kidobja a csikket az ablakon.
  • Halálos lépések:dohányzás,alkoholizmus,elhízás
    Az érbetegségek szűrése, a megelőzés lehetőségei címmel tartott előadást dr. Tokár Zsuzsanna, a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont vezetője Nyíregyházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!