2008.05.09. 14:30
Bogyós gyümölcsök az egészségért
<p>Debrecen – Ígéretes bizonyítékok sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök – áfonya, ribizli, egres, málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó – már kis mennyiségben is hatékony segítség lehetnek számos daganatfajta elleni harcban.</p>
A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényező szerencsés együttállásának köszönhetik – részletezi a Tudományos Életmódtanácsok című hírlevél. Ezek között említhetők a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok és a ligninek.
A növények azért termelnek hatóanyagokat, hogy megvédjék magukat a baktériumoktól, vírusoktól, penészektől és élesztőktől, valamint a napsugárzás káros hatásaitól. Amikor növényi hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, ezek a vegyületek segítenek megóvni szervezetünket a szabad gyökök és néhány rákkeltő anyag ellen, valamint hozzájárulnak jó egészségi állapotunk megőrzéséhez és ahhoz, hogy tovább éljünk.
A legújabb kutatási eredmények szerint ezek a hatóanyagok a daganatos betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek, hiszen érzékenyebbé teszik a kóros sejteket a kemoterápiás készítmények hatására, illetve segíthetnek kivédeni az agresszív terápia mellékhatásait.