Életstílus

2008.05.09. 14:30

Bogyós gyümölcsök az egészségért

<p>Debrecen – Ígéretes bizonyítékok sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök – áfonya, ribizli, egres, málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó – már kis mennyiségben is hatékony segítség lehetnek számos daganatfajta elleni harcban.</p>

A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényező szerencsés együttállásának köszönhetik – részletezi a Tudományos Életmódtanácsok című hírlevél. Ezek között említhetők a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok és a ligninek.

A növények azért termelnek hatóanyagokat, hogy megvédjék magukat a baktériumoktól, vírusoktól, penészektől és élesztőktől, valamint a napsugárzás káros hatásaitól. Amikor növényi hatóanyagokat tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, ezek a vegyületek segítenek megóvni szervezetünket a szabad gyökök és néhány rákkeltő anyag ellen, valamint hozzájárulnak jó egészségi állapotunk megőrzéséhez és ahhoz, hogy tovább éljünk.

A legújabb kutatási eredmények szerint ezek a hatóanyagok a daganatos betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek, hiszen érzékenyebbé teszik a kóros sejteket a kemoterápiás készítmények hatására, illetve segíthetnek kivédeni az agresszív terápia mellékhatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!