Életstílus

2008.04.18. 17:58

Már arra sincs időnk, hogy együnk!

<p>Nyíregyháza - Mit tesz egy elfoglalt családanya, ha közeleg a vacsoraidő, éhes a család, ám ő éppen akkor ér haza a munkából? Rendel néhány pizzát és mellé üdítőt: az esti étkezés kipipálva, és még mosogatni sem kell.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-etel-munka-etkezes-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:50: Nincs hot-dog, sem hamburger

- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Tiszadadán nincs gyorsbüfé - mondta Kovácsné Botrágyi Mónika pedagógus. A gyerekek nem hamburgert és hot-dogot esznek, hanem házias ételeket, tápláló fogásokat. Az osztályommal ma éppen a népies konyháról beszélgettünk, a termeléstől eljutottunk a savanyításig, a joghurt és író készítéséig. A gyerekek szinte mindegyike járt disznóölésen, ivott mind házitejet s a legtöbb családban állatokat is tartanak.

Az anyósomék kertjében is minden megterem, a tegnapi tepsis csirkéhez szinte csak a fűszereket kellett a boltból beszerezni, még tejszínt is házit vettünk. A tésztát férjem édesanyja gyúrja és bármennyire kevés az időnk, mi akkor is főzünk, nem rendelünk ételt. Fiatal házasként vettem egyszer fagyasztott hasábburgonyát, aztán rájöttünk, sokkal jobb amit magunk készítünk. Fontos számunkra, hogy egészséges ételeket együnk, a párom szerint a bundáskenyér is finom, ha másra nincs idő, csak lényeg, hogy otthon süljön.

15:20: Gyomorfekély, candida, daganatok

A jelenségről megkérdeztük dr. Rácz Ferenc gasztroenterológust, a gyomor-és bélrendszeri betegségek főorvosát.

- A rendszeres étkezés egyes betegségekben szenvedőknél, például diabéteszeseknél életmentő. De minden egyes ember számára fontos a megfelelő, kellő mennyiségű és minőségű, se nem sok, és se nem kevés táplálék, azért hogy megelőzzük a bélbetegségek kialakulását. Nagyon rossz szokás, ha reggel nem eszünk, mert a gyomorsav nagy része éjszaka termelődik, ez már önmagában is ingerli a gyomrot és a nyálkahártyát, s nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy elhigyjük, mekkorát ártunk szervezetünknek, ha még hajnali cigarettával, éhgyomorra lehörpintett kávéval fokozzuk a helyzetet.

Délben fontos lenne, hogy meleget együnk, s talán még ettől is lényegesebb, hogy kellő időt fordítsunk az ebédre. A gyorsétkezdékben többnyire hatalmas kalóriákat tömünk magunkba pár pillanat alatt, s elégedettek vagyunk, mert hamar jóllakunk. Este aztán jön a közös vacsora, jó esetben tartalmas egytálétel, s hiába meleg és házias, ugyancsak ártalmas a szervezetünknek. Lefekvés előtt ugyanis nem szabad megterhelni a szervezetünket, a vacsorát ágyba bújás előtt legalább 3 órával célszerű elfogyasztani. A gyors evés eredménye, hogy nagy darabokban nyeljük le a falatot, így elégtelen az emésztés, sokáig tartózkodik a táplálék az emésztőcsatornában. Így a gyomor és a bél folyamatos irritációnak van kitéve, jön a fekély, az erjedő táplálék miatt elszaporodnak a testben a gombák, kialakulhat a kellemetlen tüneteket okozó candida és puffadás ronthatja a közérzetünket.

Az étkezésben is átvett nyugati civilizációs szokások növelik az emésztőrendszeri daganatok kockázatát is, melyek megelőzésében a sok zöldség és gyümölcs, valamint a tejtermékek fogyasztása fontos szerepet játszik - mondta el lapunknak Rácz doktor.

10:20: Ugyan ő nap közben rohanva ebédel: a munkahelyéhez legközelebb eső gyorsétteremben eszik, gyakran út közben majszolja a hamburgert, vagy ha erre sincs ideje, a menüt házhoz szállíttatja, s még ebéd közben is dolgozik.

Egyre kevesebb időt fordítunk az étkezésekre, sietve, nem egyszer állva eszünk, ezzel pedig néhány percet nyerünk, ám a szakemberek szerint akár éveket is veszíthetünk, az étkezési kultúra megváltozása ugyanis komoly betegségekhez vezet. Ezzel kapcsolatban egy gasztroenterológust kérdezünk, de olyan családoktól is érdeklődünk, akik gyakran esznek sietve, gyorséttermi ételeket, és egy olyan édesanya is megszólal, aki minden nap meleg étellel várja a családját.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Pók Viktória -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!