Életstílus

2008.04.15. 09:16

A korai szex veszélyei

<p>A szexuális felvilágosítás első lépéseit már az óvodában meg kellene tenni. <BR /></p>

Napjainkban sokkal nyíltabban kezelik a szexualitást a különböző médiumokban, mint például tíz évvel ezelőtt. Ma már senki sem kapja fel a fejét, ha fényes nappal meztelen női testek láthatók a képernyőn, és ezt a gyerekek elől sem lehet elrejteni. De a nyilvánosság szintjén lazán kezelt szexualitás nem jelenti azt, hogy a szülők is ugyanilyen nyíltan és közvetlenül tudnak beszélni lányaikkal vagy fiaikkal a nemiségről. Pedig kellene, méghozzá nagyon korán, már óvodáskorban.

– Tulajdonképpen a csecsemők is kapcsolatba kerülnek a testiséggel, érzik, hogy nekik mi kellemes, és mi nem. A három-négyéves óvodások pedig már maszturbálnak, elindul a „mutasd meg, mid van” játék, amitől nem kell megijedni, teljesen normális. A szülőnek hagyni kell, hogy a gyerek ismerkedjen a nemi szervével – mondta el a NetbulvárnakDr. Vizi János pszichiáter, szexológus.

– Már óvodáskorban el kellene kezdeni beszélgetni az anyának és apának a gyerekkel, hogy tudja, mi micsoda a testén, és az adott szerv mire való. Az óvónőknek is fontos lenne bekapcsolódni ebbe a felvilágosítási folyamatba. Általános probléma, hogy a szülők akkor kapnak észbe, amikor már a gyermeküket aktívan foglalkoztatja a nemiség.

Napjainkban általános jelenség, hogy 12-14 évesek orális szexet gyakorolnak. Ennek több oka is van. A tinédzserek – tévesen – azt hiszik, hogy így nem terjednek a nemi betegségek, és nem tekintik igazi szexnek sem, ezért nyugodtan mondhatják, hogy „még szűz vagyok”.

Manapság már a 14 évesek testileg eléggé fejlettek a szexhez, de lelkileg nem, ami komoly traumákhoz vezethet. A pszichés sérülések rendszerint nem az aktus közben, hanem utána jelentkeznek. A túl korai vagy nem megfelelő körülmények között kezdett nemi élet következménye lehet az intimitásra való képesség elvesztése, vagyis hogy a szexet csupán gépies mozdulatsorként, testedzésként élik meg. Felmérések szerint a 16 évesek fele már túl van a szüzessége elvesztésén.

Fontos, hogy először a szülők közötti kommunikáció legyen rendben, beszéljék meg, hogy mikor és mivel kezdik el a felvilágosítást. Ezután jöhet a gyerekkel való társalgás az emberi testről és a szexualitásról. Ha a szülő-gyerek kapcsolat jól működik, akkor a tinédzser fiú vagy lány felelősségteljesen és eléggé éretten kezdheti el a nemi életet.

Forrás: Netbulvár

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!