Életstílus

2008.02.27. 08:30

Verjük vissza a depresszió támadását

<p>Nyíregyháza - Jellemző a túlevés, főleg a szénhidrát dús ételek (pl: csoki) fogyasztása. Ilyenkor nehezebb összpontosítani, gyakrabban vagyunk ingerültek, emiatt a balesetek száma is nő.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-depressziorol%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az egyenlítőhöz közelebb ritkább, a sarkkörök felé haladva pedig egyre nő a depresszióban szenvedők aránya. Ebből mi másra következtethetnénk, minthogy a fénynek, vagy a hőmérsékletnek hatása lehet a kedélyéletünkre.

A tél idején tapasztalható negatív hatásokra Dr. Pollák Csaba, a Megyei Pszichiátriai Szakkórház osztályvezető főorvosa hívja fel a figyelmet.
- A hűtőházakban vagy kohók mellett dolgozók között nincs különbség a hangulatzavarok előfordulásában. Ugyanakkor a rosszul megvilágított munkahelyeken (ablak nélküli irodák, bányák stb.) gyakoribb a depressziók előfordulása - mondja a pszichiáter főorvos.

 

Praktikus tanácsok, apró lépések a deepresszió ellen

- Olvasson vidám könyveket ! Üljön be a moziba egy izgalmas filmre! Szépítse otthonát!
- Gondoljon vissza nehéz helyzetekre, amelyeket sikerrel oldott meg. Merítsen bátorságot belőlük!
- Sétáljon egyet, vegyen magának néhány apróságot. Ha megfelelő az erőnléte, kocoghat is!
- Menjen el fodrászhoz, a barátnőihez!

- Sokszor már az is segít és elvonja a figyelmet, ha mások gondjával és bajával foglalkozik. Így talán a sajátjai kisebbnek tűnnek majd.

- Igyon gyömbérteát. Néhány friss vagy szárított gyömbérdarabot tegyen forrásban lévő vízbe, és hagyja rövid ideig állni!

- Vásároljon anyagot, és varrjon új függönyt. Friss fűzöld vagy a citromsárga biztosan világosabbá teszi a reggeli kilátást a konyhaablakból.

- Keresse meg régi ismerőseit, iskolatársait! Biztosan nagyokat nevetnek majd, ha előkerülnek a régi történetek.

- Biztosan van olyan dal, amelynél mindig felhangosítja a rádiót. Ne sajnálja megvenni kazettán vagy CD-n.

 

- A fény nemcsak a fotoszintézishez, de a jó hangulathoz is elengedhetetlen.

Ahogy a napsütéses napok száma csökken, szinte mindenki megtapasztalja magán, hogy egyre fáradékonyabb, ingerültebb, sokat alszik, mégis fáradtan ébred, gyakoribban a délutáni és hétvégi szunyókálások. Jellemző a túlevés, főleg a szénhidrát dús ételek (pl: csoki) fogyasztása. Ilyenkor nehezebb összpontosítani, gyakrabban vagyunk ingerültek, emiatt a balesetek száma is nő. Az arra érzékenyek esetén akár súlyos depresszív tünetek is megjelenhetnek (súlyos fokú lehangoltság, érdektelenség, öngyilkossági gondolatok stb.) amit a szakirodalom szezonális hangulatzavarnak nevez.

A depresszió ezen speciális formája az alvás-ébrenlét szabályozásában szerepet játszó egyik hormon-háztartás egyensúlybomlásával magyarázható. A szemünket ért fény gátolja az agy melatonin nevezetű hormonjának termelődését, a fényhiány pedig túltermelődést okoz, ami szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Tulajdonképpen a sötétség a téli hónapokban szervezetünket "takarékra állítja", azonban mai modern életvitelünkben nem tudunk helyet szorítani ezeknek a nyugalmi szakaszoknak. A panaszok jellegzetesen szeptemberben kezdődnek, és decemberre-januárra mélyülnek el. A szebbik nemnél gyakrabban alakul ki - tájékoztatott a szakember. A megelőzésére kiválóan alkalma a séta, a sporttal töltött hétvégék. Még a ködös időben is érdemes a szabadban tartózkodni, mert a szűrt fény is gyógyító hatású. Súlyosabb esetekben a speciális fényterápia, és a hangulatjavítók hozhatnak enyhülést.

A depresszió tünetei

Állandó álmosság, a fáradtságérzés. Máskor tevékeny emberek állandóan csak aludnának, kedvetlenek, inaktívak, visszahúzódóvá válnak. Gyakori a fokozott étvágy, amely gyakran elsősorban szénhidrátokra, édességekre irányul. Olyanok, akiknek nyáron hónapokig eszébe sem jut a csokoládé, ebben az időszakban akár egymás után több táblával is felfalnak belőle. Mások gyakrabban néznek a pohár fenekére. A skandináv országokban tradicionálisan megfigyelhető nagymértékű alkoholfogyasztás egyik gyökere valószínűleg éppen a hosszú téli sötétség. Étvágytalanság, alvászavarok, fej- illetve nyakfájdalmak. Nyugtalanság, viszketés, szúr vagy majd kiugrik a szív. Remegő kéz, káprázó szemek, hideg végtagok, hőhullámok, nyomás a mellkason, gombóc a torokban. Emésztési zavarok. Csappanó szexuális vágy. Visszavonulás a társaságtól, sírás ok nélkül, kedvetlenség.

Segít az orbáncfű

Már a középkor orvosai is ismerték az orbáncfű lélekre gyakorolt pozitív hatását, ezért nevezték a "fény gyógynövényének" vagy a "lélek napsugarának". Ma már tudjuk, hogy ezt a kedvező hatást az orbáncfű hatóanyagai fejtik ki.

Kapcsolódó cikkek:

Ellenfelünk a közöny, a depresszió

Összefogás - ez volt a kulcsszava Hajdúhadházon szerdán megtartott városnapi ünnepség sorozatnak.Ünnepi istentiszteletében az összefogásban rejlő erőre utalt Bölcskei Gusztáv püspök. Bővebben...

A depresszió és a függőség

Napjainkban egyre többen válnak valamilyen szenvedély rabjává. Ez szerintem többek között annak is tudható be, hogy a rohanó világban egyre kevesebbet foglalkozunk magunkkal és egymással. Bővebben...

Kiégés vagy depresszió?

A burn-out a nagy stresszhatásnak kitett embereket, fenyegeti. Gyakran fordul elő orvosoknál, nővéreknél, pedagógusoknál, ügyvédeknél. Bővebben...


- Palicz István, Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!