Életstílus

2007.12.12. 09:09

Hogyan keltsünk jó benyomást az állásinterjún?

<p>Az első benyomás megismételhetetlen. Bizonyára ön is azt szeretné, ha a leendő munkáltatója a következőket gondolná önről, ha belép az irodájába: „Úgy néz ki, mint aki jól felkészült, magabiztos, tudja, mit akar, tekintélye, és hitele van. Komolyan kell vennem.”</p>

A felvételi beszélgetés előtt írja le, mit szeretne, mi legyen az első benyomás önről! Olyan arculatot kell kialakítania, amely egyrészt a környezethez, másrészt a munka jellegéhez, illetve a személyiségéhez egyaránt illik.

Az első öt perc a legfontosabb! Ugyanis már ennyi idő alatt a leendő munkáltató egyfajta képet kialakít a jelöltről, és ez nagyban befolyásolja az alkalmasság későbbi megítélését is. Egyfajta „színes szűrőt” jelent, amelyen keresztül a későbbiekben a jelöltet látni fogják és az első benyomásokat, főleg, ha azok negatívak, nagyon nehéz megváltoztatni. Az első benyomás megismételhetetlen!

A megismerés első mozzanata a látvány, a hanghordozás, a kézfogás és az illat. Ha ez nem kedvező, lehet, hogy elmarad a folytatás. Ha az álláskereső az első találkozáskor ügyetlenül viselkedik, a leendő munkáltató tévesen bár, de más negatív tulajdonságokat is feltételez róla. S ami még nagyobb baj, esetleg nem ad neki még egy esélyt. Ugyanakkor, ha valaki ápolt és elegáns, a leendő munkaadó hajlamosabb azt feltételezni róla, hogy intelligens, kellemes és megbízható. Minden tőlünk telhetőt el kell tehát követni, hogy minél előnyösebb benyomást keltsünk öltözködésben, mozgásban, arckifejezésben és beszédben egyaránt.

Topjob.hu

Kapcsolódó cikkek:
Jogaink elbocsájtáskor
Hogyan viselkedjen a felvételi elbeszélgetésen?
Miért van szükség kézzel írott önéletrajzra?
Hogyan épül fel egy profi önéletrajz?

Érvek és ellenérvek az önéletrajz-írás mellett
Érdemes-e itthon nyelveket tanulni?

A kapcsolatépítés fortélyai
Megjelenés a felvételi elbeszélgetésen
Fontos az informatikai tudás
Milyen nyelviskolát válasszunk?
Körültekintően keresgéljünk

Hirdessünk vagy sem?
Csak el innen
A felvételi beszélgetés után

Anyagi juttatások elbocsátás esetén
Túlélni az álláskeresési időszakot
A jó munka alapjai
A jól ápotság fél siker
Hogyan zajlik a felvételi?
Érdemes-e váltatni?

Milyen a jó önéletrajz?
HR-es szeretnék lenni
Az interjú az álláskeresés legszubjektívebb része
Üzletember és menedzserképzés
Meri vagy nem meri?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!