Életstílus

2007.10.31. 12:43

Leépítések küszöbén

<p>Amikor leépítésekre kerül sor, ne gondoljuk, hogy a hosszú éveken át nyújtott kiváló teljesítményünk, vagy a cégünk iránti lojalitás önmagában elegendő lesz az állásunk megóvásához. Az „aktív állásmegóvási módszerek” hatékonyabb segítségek.</p>

A munkahely veszélybe kerülésekor aktív érdeklődést kell tanúsítani a lehetséges új feladatok és a cég iránt. De ne vigyük túlzásba, mert a munkáltatók nem szeretik azokat sem, akik mindig ugrálnak, és sokszor azok fejét vágják le először, akik kilógnak a sorból. Azt is figyelembe kell venni, hogy ma már itthon sem elég egyetlen tevékenységi körre megszerezni a képesítést és a gyakorlatot, aztán pihenni a babérokon. Aki jól menedzseli saját képességeit, kihasználja a továbbképzési és kapcsolatteremtési lehetőségeket, az a munkaerőpiacon komoly lehetőségekhez juthat. Helyes idejében megbeszélni a dolgokat a munkatársakkal, főnökökkel. A vállalat a nélkülözhetetlen munkatársakat igyekszik megtartani. Tehát úgy kell menedzselnünk magunkat, hogy nélkülözhetetlennek, de legalábbis értékesnek tűnjünk. Mindig azt kell hangsúlyoznunk, hogy eddigi munkaköreinkben milyen értéket teremtettünk vagy milyen költségeket takarítottunk meg munkáltatónk számára, egyszóval milyen haszonnal, előnnyel járt, hogy bennünket alkalmazott. Az elbocsátások közeledtével mindinkább ki kell domborítani a vállalat szempontjából fontos értékeinket.

Érdemes mindig készenlétben állni. Legyenek kész felvetései, amelyek tartalmazzanak azonnali és kézzelfogható előnyöket a munkaadó szempontjából arra az esetre, ha Önt megtartják. Minél meggyőzőbb és vonzóbb egy terv pénzügyi szempontból, annál nagyobb hatása lesz.

Ezen javaslatok előterjesztése kényes dolog. Különösen, ha a vállalat gondjai még nem kerültek nyilvánosságra. Ebben az esetben nyugodtan közölheti, hogy tisztában van az általános nehéz üzleti helyzettel. Ezért szeretne a cégnél maradni és képességeivel, konkrét javaslataival segíteni, hogy mielőbb sikerüljön átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Aki nyitott más feladatokra és funkciókra, agilis, hajlandó új dolgokat elsajátítani, kezdeményezni és bízik magában, annak sokkal kedvezőbbek az esélyei, még akkor is, ha mindezek ellenére kénytelen lesz megválni a jelenlegi munkahelyétől. Azonban bármennyire is szeretné megtartani az állását, soha ne könyörögjön sem maga, sem más állásának megtartásáért. Csak felesleges megaláztatásnak tenné ki magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!