Életmód

2019.01.05. 14:58

A fagyási sérülés szinte mindig elkerülhető lenne megfelelő öltözettel, fejfedővel

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fejen a kiálló részek, a fülek és az orr a legérzékenyebbek a fagyásra.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A fejen a kiálló részek, a fülek és az orr a legérzékenyebbek a fagyásra.

A friss levegő mindenkinek jót tesz, de fontos tudni, hogy réteges öltözködéssel megóvhatjuk magunkat több, hideg okozta kellemetlenségtől is. Szinte a fülünkben cseng a jó tanács: sapka, sál legyen rajtunk, amikor a hőmérő higanyszála a mínuszokat súrolja.

Kint a szabadban

A tél sok szabadtéri programot ígér, gondoljunk csak vissza az adventi vásárokra, a főtéri rendezvényekre, s végül a szilveszteri bulikra. Mindezeket „megúsztuk” kemény hidegek nélkül, s úgy tűnik, az új évben mutatja meg magát a valódi tél. Újabb hagyományos, kültéri rendezvények lesznek soron: remélhetőleg elővehetjük a szánkót, kirándulhatunk, de akár ellátogathatunk valamelyik település disznótorába is.

Mely testrészeinket óvjuk a fagyás ellen? Szakértő segítségével jártunk utána a témának. Az efféle balesetekkel kapcsolatos tapasztalatairól beszélgettünk dr. Rezes Szilárd Gyulával, a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatójával.

– Ha nem megfelelő védőöltözetben megyünk ki a szabadba, nagyon könnyű – főleg alkoholos, felhevült állapotban, amikor nem pontosan érzékeljük a hőmérsékletet – fagyásos sérüléseket szenvedni, hiszen nem kellően felöltözve a végrészek fagyásos sérüléseket szenvedhetnek. Melyek ezek a végrészek? Leginkább a fülcimpa, a fülkagyló fagyása fordulhat elő – hangsúlyozta a szakember.

Fagyási sérülések

Hűl a levegő, ám egy finom forralt bor vagy alkoholos puncs a kellemes hóesésben könnyen elfeledteti az emberekkel, hogy milyen hideg van, s bizony nem szabad otthon felejteni a sapkát. A természetben a téli kirándulások, sportok óvatlan vagy felelőtlen kedvelői a szenvedő alanyok. De mi is történik ilyen esetben?

– Több órán keresztüli kinntartózkodás esetén a fülcimpa erei kitágulnak, próbálják javítani a vérkeringést, egy időn túl azonban – a nagy hideg miatt, nem akarván nagy hőt leadni – összehúzódnak, s annyira erősen teszik ezt, hogy végül rontják a szerv vérkeringését. A lehűlő, vérrel rosszul ellátott területen fagyásos sérülés alakul ki, ami akár komolyabb bőrelváltozásokhoz, sebek kialakulásához is vezethet. Ritka, de előfordulhat mulatságok, vigasságok idején, szabadtéri tevékenységek kapcsán.

Orron át

Ilyenkor arra sem figyelnek, hogy a légzésük egyenletes legyen, ettől azonban nagyobb adag hideg levegőt szívnak be hirtelen a felső légúton keresztül, nem használva az orrüreg melegítő, nedvesítő, párásító hatását. Hosszadalmas „levegőzés” során a közvetlenül a torokba, a légcsőbe kerülő nagy mennyiségű hideg levegő – amihez nincs hozzászokva a szervezet – is megfázáshoz vezet, könnyű így összeszedni egy felső légúti hurutos betegséget – figyelmeztetett dr. Rezes Szilárd Gyula.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!