Életmód

2018.09.13. 08:08

Bevált receptek ovikezdéshez

Debrecen - Az óvodakezdés fontos állomás a kicsik életében. Az otthoni idill után idegen helyen folytatni – olykor még a felnőtteknek is kihívás.

Debrecen - Az óvodakezdés fontos állomás a kicsik életében. Az otthoni idill után idegen helyen folytatni – olykor még a felnőtteknek is kihívás.

A zökkenőmentes beilleszkedésért az óvónő mellett sokat tehet a szülő is, mivel a gyermekek az anya érzelmeit, rezdüléseit szeizmográfként érzékelik. Fontos, hogy az anya is bizalommal legyen az intézmény és a leendő óvónők iránt.

Első önálló napok a gyerek életében

Léteznek kulcs­szavak, melyek megnyugtatóan hatnak a csoportszoba előterében aggodalmaskodó anyukákra, apukákra – gyakran ugyanis a szülők okozzák a reggeli egéritatást.

Szabó Ágnes a négy csemetéje beszoktatásakor azt tapasztalta, hogy mint minden, ez is fejben dől el. Gyermekeit óvoda előtt családi napközibe is beíratta, így ők már egész kiskorukban elsajátították az alkalmazkodás képességét.

Gyereke válogatja

– Elsőként az anyának kell tudatosítania magában, miként álljon a gyerek érzelmi-hangulati hullámvölgyei elé. Az óvoda kiválasztása is az én döntésem, így az esetleges kezdeti nehézségeket is vállalnom kell. Már a kezdeti időszakban tudatosítottam magamban, hogy Flóra, Kornél, Olivér és Nóri jó helyen vannak, babusgatják, szeretik őket, kielégítik az igényeiket. Amikor bölcsődébe jártak a gyermekeim, minden délután tudtam pár szót váltani a dajkákkal, jó volt hallani, hogy minden rendben volt a külön töltött órák során.

Ha a gyerek előtt bizonytalan vagyok, azt megérzi és kihasználja. Az érzékenyebb szülők menjenek haza sírni, és mosolyogva érkezzenek vissza az oviba"

– tanácsolja a rutinos anyuka.

– Flórit első nap bevitte a csoportszobába az egyik dajka, én az öltözőben maradtam. 45 perc után jött ki, de az ajtóban megállt, meglátott, nyugtázta, hogy ott vagyok. Reggelizett, tízóraizott, ebédelt, majd hazajöttünk. Másnap már nem maradtam ott, és be is szokott. Nóri és Olivér ikrek, ők az első öt reggelt indították sírdogálással, a második héten még hüppögtek, a harmadik hét pedig már zökkenőmentesen telt. Mivel már előzetesen meg­győződtem arról, hogy jó helyen lesznek, egyáltalán nem aggódtam – meséli Ági.

Az óvodapedagógusok nemcsak a gyerekek, hanem a szülők megnyugtatására is felvértezik magukat az évek során. Mivel ez a szakma alapvetően megkívánja az empátia, türelem s tolerancia elsajátítását, ideális helyzetben a csoportszobába lépve azonnal érezhető a családias légkör, jókedv és harmónia. Az önállósodást bátorítással, ösztönzéssel, pozitív visszajelzésekkel segítik, míg a szülőknél törekednek a hatékony kommunikáció és szoros kapcsolat kialakítására.

Lépésről lépésre

– Kezdetben az édesanyával együtt egy-két óra is elég az új közösségben. A játékok, a csoportszoba felfedezése mellett mutassuk meg gyermekünknek a szükségletei kielégítéséhez kötődő helyeket, eszközöket: hol találja a papír zsebkendőt, hol tud kezet mosni, kitől kérjen segítséget. Amint egyre nagyobb biztonsággal kezd mozogni a térben, játszik, barátkozik, igyekezzünk háttérben maradni – tanácsolja Márta Szilvia szakpszichológus.

– Bátoríthatjuk a gyermeket, hogy kérdései esetén már az óvónéniket keresse. A hosszú búcsúzkodással bizonytalanságot, aggódást, a helyzet nehézségét közvetítjük, nehezítve a gyerek leválását. A szülő távollétét megkönnyíti, ha a gyermek magával viheti a számára legfontosabb tárgyát, alvókáját. Az átmeneti tárgynak is nevezett plüss, takaró az édesanya biztonságát jelenti a gyermeknek. Ne ijedjünk meg, ha kezdetben állandóan magánál tartja, szorongatja, később ez csak az alvásidőre fog korlátozódni – mondja Márta Szilvia.

- Szakál Adrienn -


Nem megy mindig elsőre

– Bármikor adódhatnak nehézségek, melyekről nem tehetünk. Ha a gyermek néhány hét után is vigasztalhatatlanul sír, elválás után távollétünkben nem oldódik fel, túlságosan visszahúzódóvá válik, a szorongás jeleit mutatja, este nehezen alszik el, dadogni kezd, újra kisbabásan viselkedik, a problémamegoldás érdekében pszichológus szakember felkeresése indokolt – húzta alá Márta Szilvia, az Életpszichológia Központ szakembere.


[related-post post_id="3958184"]

[related-post post_id="3914743"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!