Életmód

2018.02.03. 16:53

Endometriózis: a nők lappangó rémálma

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nyugat-Európa országaiban a betegség kialakulása és felismerése között átlagosan 7-10 év telik el.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nyugat-Európa országaiban a betegség kialakulása és felismerése között átlagosan 7-10 év telik el.

Az elmúlt időszakban az endometriózis betegség körül számos kérdés vetődött fel. Olvashatjuk az interneten is, hogy sokakat foglalkoztat a nőket érintő kóros állapot. A különböző fórumokon a hölgyek leginkább az iránt érdeklődnek, hogy mikor beszélünk endometriózisról, milyen tünetei lehetnek, valamint milyen kezelési módszerei vannak. Török Péter szülész-nőgyógyász, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ endometriózis-szakrendelésének vezetője választ ad néhány felmerülő kérdésre.

– Endometriózisról akkor beszélünk, ha a normál esetben a méh belfelszínén található méhnyálkahártya valahol a méh üregén kívül fordul elő. A neve a méhnyálkahártya latin elnevezéséből – endometrium – ered. Kialakulására számos elmélet létezik – immunológiai, gyulladásos, genetikai –, azonban egyértelműen még egyik kizárólagos szerepe sincs bizonyítva. Az endometriózisra való kifejezett hajlam örökölhető. A betegség jóindulatú, azonban a rosszindulatú folyamatokhoz hasonló viselkedésre képes – kezdte Török Péter.

Évek telnek el

– Előfordulása a hashártyán, a petefészekben a leggyakoribb, azonban gyakran érinti a vastagbeleket, húgyhólyagot, hüvelyfalat is. Tünetei közül vezető az alhasi fájdalom. Ez a panasz a fogamzóképes nők (15–45 év) 10-15 százalékát érinti, mely a szexuális életet, de akár a mindennapi életet is súlyosan befolyásolhatja. Nemzetközi kutatások adatai alapján tudjuk, hogy Nyugat-Európa országaiban a betegség kialakulása és felismerése között átlagosan 7-10 év telik el.

A menstruáció alatt jelentkező alhasi görcsök, bizonytalan panaszok esetén a specialista mihamarabbi felkeresése lehet a záloga az időben történő felismerésnek és a megfelelő kezelésnek. A görcsös menstruáció mellett folyamatos, a ciklustól független fájdalom is gyakori. Gyötrelmes székletürítés, vizelés, együttlét is kísérheti a betegséget. A meddőségi kivizsgálás során gyakran találkozunk endometriózissal, azonban az ok-okozati összefüggés még szintén kutatások tárgyát képezi. A kórkép azonosítása sem képalkotó módszerekkel (MR, ultrahang), sem vérvételből nem egyértelmű, az csak műtéttel, szövettani vizsgálattal mondható ki biztosan – folytatta a szülész-nőgyógyász.

Műtéttel

– Kezelése jelenleg gyógyszeresen nem megoldható, így csak a tüneteket fedhetjük el. Az endometriózis gyógyszerrel való megszüntetése, vagy műtét után a visszatértének megakadályozása nem lehetséges. A gyógymód az endometriózisos területek műtéti eltávolítása, mert a panaszok csak így csökkenthetők a minimálisra. Ezzel lehet a betegség visszatérésének rizikóját csökkenteni, egyidejűleg a felesleges gyógyszerhasználatot elkerülni.

Ezek a műtétek igen kiterjedtek lehetnek (bél, húgyhólyag érintettség esetén), így nagyon fontos a műtét előtti alapos, körültekintő kivizsgálás, a műtéti stratégia megtervezése, esetleg a tár­s­szakmák (sebészet, urológia) bevonása. Elengedhetetlen a beteggel történő részletes megbeszélés, a műtét lefolyását, kimenetelét érintő tájékoztatás – mondta a szakorvos.

Endometriózis-szakrendelés

– A betegség fiatalnak mondható, az elmúlt 1-2 évtizedben került a nőgyógyászati ténykedésünk fókuszába. Folyamatos vizsgálatok, tanulmányok alapján nap mint nap újabb információval, műtéttechnikai újításokkal találkozhat a szakember is. A diagnosztika és a kezelés is folyamatosan változik, fejlődik, amivel a kezelést végző szakorvosnak is tisztában kell lennie. Ezt a nemzetközi trendet követve, 2017 szeptemberében a Debreceni Egyetem – Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján speciális endometriózis-szakrendelés kezdte meg működését.

A szakrendelésen a betegséggel kapcsolatos legújabb eredményeket alkalmazzuk kollégáimmal, mind a diagnosztika, a kezelés és az elengedhetetlen adatrendszerezés területén is, a bizonyítékokon alapuló orvoslás elveit követve. Klinikánkon a tudományos vizsgálatok (molekuláris szinten is), a műtéti technikák fejlesztése és a nemzetközi kísérletekben való részvétel mind a hozzánk forduló betegek gyógyulását hivatottak szolgálni – mondta végezetül Török Péter.

HBN–Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!