Életmód

2018.01.28. 13:22

Szellőztetni mindenki tud…

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gondolta volna, hogy a szellőztetés összefügg a penészedéssel?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Gondolta volna, hogy a szellőztetés összefügg a penészedéssel?

Az ablaknyitás mindennapi cselekedet, amit a legtöbben rutinból végeznek el anélkül, hogy átgondolnák, mi zajlik le egy ilyen művelet során. Azt a tényt, hogy a nyitott ablakon beáramló levegő oxigéndúsabb, mint a szobában lévő elhasznált, már kisiskolás korban megtanították nekünk, hiszen a szünetekben ki kellett menni az udvarra a teremből és a hetesnek ki kellett nyitnia az ablakot. Hogy egyeseknél milyen gyorsan használódik el a szoba levegője, attól függ, mennyien vannak benn a szobában és mekkora a helyiség. Minél több ember, minél kisebb szoba, annál gyakrabban kell szellőztetni. A szoba fáradt levegőjétől a benn tartózkodók is fáradtabbak, nyűgösebbek lesznek.

Közérzetünkre is hat

Ha gyereked este nyugtalan, nehezen akar elaludni, pedig látszik rajta, hogy nagyon álmos, próbáld meg, alaposan szellőztesd ki a szobáját. Lehet, hogy nyomja őt az elhasznált levegő. Gondolta volna, hogy a szellőztetés összefügg a penészedéssel? Tudta, hogy a nem megfelelő légcsere elősegíti a penész megjelenését, szaporodását? Ha szellőztetésről beszélünk, az ablaknyitás mellett meg kell említeni a szellőztetőrendszereket. Az egyszerű, kézzel állítható ablakba szerelt modelltől egy teljes házat behálózó automata szellőztetőrendszerekig.

Hogy melyik az optimális megoldás? Ezt a körülményeink ismeretében lehet megállapítani. Ha még nem foglalkoztak ezzel a problémával, időzzünk el rajta egy kicsit. Hihetetlenül sok gond okozója manapság a nem megfelelő légcsere.

Más-más légcsere

Vannak bizonyos szabályszerűségek az optimális légcserét illetően, de nem lehet általánosítani, mert másra van szüksége egy olyan családnak, amelyik egy szennyezett levegőjű város panellakásában él, és másra egy tiszta levegőjű faluban, régi építésű házban. Más mennyiségű légcserére van szükség egy olyan lakásban, ahol mindig otthon van valaki és másra, ahol napközben nem tartózkodnak otthon, és még sorolhatnánk a különböző tényezőket, amelyek befolyásolják az eredményt.

Mindenesetre a legkorszerűbb rendszereket már olyan kényelmi funkciókkal szerelik, hogy használójuknak csak élveznie kell az előnyeit. Minél bonyolultabb egy szellőzőrendszer, annál egyszerűbb, kényelmesebb a kezelése, és annál hatékonyabb, gazdaságosabb. Ebből következik, hogy a legegyszerűbb szellőztetés „kezelése” a legbonyolultabb, kényelmetlenebb? Igen, mondhatjuk. A „nyissuk ki az ablakot!” megoldás a legegyszerűbb.

Reggel, este

Kora reggel, mielőtt elindulna az élet, szellőztessünk alaposan ki. Napközben próbáljunk meg azon az oldalon ablakot nyitni néhányszor, ahonnan kevesebb zaj, szennyeződés jut be a lakásba. Este, ha elnyugszik a város, kisebb a forgalom, ismét szellőztessük át jól az egész lakást. Nagyon fontos, hogy télen is tegyük meg ezt, naponta legalább kétszer, mert úgy biztosan kicserélődik a levegő.


A téli szellőztetés szabályai

  • Legalább napjában kétszer, reggel és este (de ha tehetjük vagy szükség van rá, többször is) nyissunk 5 percre teljesen ablakot minden helyiségben, hogy a kereszthuzat gyorsan kicserélje a lakás levegőjét.
  • Semmiképpen sem jó megoldás, ha a lakásban valahol egész nap nyitva van az ablak, mert a hosszú ideig beáramló hideg levegő lehűti a belső fal felületét az ablak mellett, és oda biztosan le fog csapódni a pára.
  • Főzéskor nyissunk ablakot a konyhában, evés után pedig az étkezőben.
  • Takarítás után hagyjuk, hogy átjárja a levegő a szobákat.
  • Este, lefekvés előtt – akár kis időre is – nyissunk ablakot, hogy jobban tudjunk aludni.
  • Zárt ajtók mögött zuhanyozzunk, fürdés után töröljük szárazra a csempét és a padlót, majd nyissuk ki a fürdőszoba ablakát.
  • A frissen mosott ruhákat ne a lakásban teregessük ki!
  • Főzéskor mindig használjunk fedőt – ez energia-megtakarítást is eredményez.
  • Külső határoló falak mellé ne állítsunk bútorokat!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!