Helyi közélet

2015.06.28. 18:09

Sok veszélyt rejthet magában az előre gyártott szemüveg

A Magyar Látszerész Szövetség az előre gyártott szemüvegek káros hatásaira hívja fel a figyelmet.

A Magyar Látszerész Szövetség az előre gyártott szemüvegek káros hatásaira hívja fel a figyelmet.

Az emberek nagy részének különböző fénytörésű a két szeme, ám a készen kapható olvasószemüvegek mindkét lencséje egyforma dioptriájú (optikailag pontatlan), ezért nem jelentenek számukra megfelelő megoldást. Ezek a szemüvegek szédülést, émelygést okozhatnak, felesleges többletmunkára kényszerítik az agyat.

Az emberek többsége összetett látásproblémával rendelkezik, melyek javítására egyáltalán nem alkalmasak a kész szemüvegek, megerőltetik a szemet, szédülést, kettős látást okoznak,

A szemüveg egyik fontos optikai jellemzője az ember pupilla távolsága. Akkor látunk jól, ha a lencsék optikai középpontja, pontosan a pupillánk elé esik. A kész olvasószemüvegek egy átlag fókusztávolságra készülnek, ezért akinek ettől eltér a pupillatávolsága, azt kifelé vagy befelé kancsalításra kényszeríti, hosszú távú viselésük térlátási zavart, fejfájást okoz.

A kész olvasó szemüvegeket fröccsöntéssel (optikailag nem tökéletes alapanyagból), sorozatban gyártják, nem veszik figyelembe leendő viselőjük egyedi paramétereit, nem jelentenek egyénre szabott megoldást, jó, ha egyetlen távolságra éles képet biztosítanak, gyakorlatilag még nagyítónak is gyenge minőségűek.

A vizsgálat nélkül, próbálgatással kiválasztott kész szemüvegek esetében jellemzően erősebbet választanak az emberek, mint ami indokolt lenne számukra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában