Egyperces

2017.12.19. 10:44

Különleges "öltönyös" vendég a Hortobágyon

Debrecen, Hortobágy - Átmeneti műlábat kapott a Nagyerdei Kultúrpark lakója a hortobágyi szakemberektől.

Debrecen, Hortobágy - Átmeneti műlábat kapott a Nagyerdei Kultúrpark lakója a hortobágyi szakemberektől.

Megsérült a debreceni állatkert pápaszemes pingvinjének jobb lába, amely később elhalt, ezért a betegnek sürgős segítségre volt szüksége, amit a hortobágyi madárkórház gondos kezű gyógyítóitól meg is kapott. Mint ahogy azt a Madárpark Facebook-oldalán írták, a kis "öltönyös" igen kedves vendég volt, szeretettel várják vissza további kezelésre és műlábának cseréjére.

A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj. A szemei felett látható rózsaszín bőrfelületnek – melyről nevét is kapta – a testhőmérséklet szabályozásában van szerepe. Főként heringet, szardíniát, makrélát és tengeri gerincteleneket (tintahal, kis tengeri rákok) fogyaszt, naponta akár 540 grammot is megehet. Szárazföldön kevésbé ügyesen mozog, mint a vízben, így nehezen megközelíthető helyeken telepszik le, például szigeteken, sziklás tengerpartokon. Kolóniákat alkot, melyek éjszaka a parton gyűlnek össze, a nappal nagy részét pedig táplálékszerzéssel töltik. Átlagosan 30 méter mélyre merül, hogy táplálékát megszerezze, és gyors mozgásával egy-egy táplálékszerző út során akár 110 kilométert is képes megtenni. A világon mindössze 27 vad kolóniája létezik a Dél-afrikai Köztársaságban és Namíbiában.

A pingvineket nem könnyű életben tartani ezen a földrészen, mert a friss heringet errefelé nagyon nehéz beszerezni, a Madárparknak a kezelés ideje alatt az állatkert biztosította a kellő mennyiséget. A pingvin azóta visszatért társaihoz Debrecenbe, amely igen fontos volt, hiszen ezek az állatok csak csapatban érzik biztonságban magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!