Egyperces

2015.07.03. 13:51

Európa legnagyobb számelméleti konferenciája Debrecenben

Debrecen - Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus is előadást tart júliusban a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus is előadást tart júliusban a Debreceni Egyetemen.

Európa legnagyobb számelméleti konferenciájának ad otthont július 6-10. között a Debreceni Egyetem. A Journées Arithmétiques-et kétévente rendezik meg, de csak minden másodikat tartják külföldön, a többinek az alapító Franciaország ad otthont.

A Debreceni Egyetem Számelméleti Kutatócsoportja által szervezett konferencia öt napja alatt több mint 170 előadást hallhat a világ minden tájáról érkező mintegy 260 matematikus. A számelmélet – azaz leegyszerűsítve a természetes számok oszthatósági tulajdonságait és azok alkalmazásait vizsgáló tudományág – különböző területeiről lesznek előadók, olyan neves intézményekből, mint az angliai Cambridge, Oxford, a francia École Polytechnique, a holland Leideni Egyetem, a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem vagy a kanadai McGill Egyetem.

A plenáris előadásokat egy nemzetközi tudományos bizottság állította össze, a konferencia nyilvános előadását pedig Lovász László Wolf-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartja „Határstruktúrák a gráfelméletben és a számelméletben” címmel július 7-én, kedden 18:40-től az Élettudományi Központjának F015-016-os termében. A konferencia részletes programja ide kattintva érhető el.

Győry Kálmán 75 éves

Győry Kálmán Széchenyi-díjas matematikus 75. születésnapja alkalmából tudományos konferenciát tartanak július 10-én és 11-én az Élettudományi Központban.

A Debreceni Egyetem korábbi rektora a diofantikus számelmélet meghatározó kutatója, több régi matematikai problémát oldott meg és sejtést bizonyított, mintegy 180 publikáció fűződik nevéhez. Győry Kálmán iskolateremtő tevékenysége is jelentős: az egyetem Számelméleti Kutatócsoportjának alapítója, tanítványai közül egy akadémikus, öt pedig akadémiai doktor lett.

- A kétnapos konferencián összesen tizenhárom, Győry Kálmán pályájához, munkásságához kötődő tudós tart előadást, köztük Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus. Az Abel-díj az egyik legrangosabb matematikai kitüntetés, a matematika Nobel-díjaként is emlegetik – tájékoztatott Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja.

Szemerédi Endre előadásában olyan egészekből álló halmazok maximális méretével foglalkozik, melyek közül nincs kettő, amely négyzetszámmá adódik össze. A program július 10-én, pénteken 14:50-től kezdődik az Élettudományi Központ F015-016-os termében. A konferencia részletes programja ide kattintva érhető el.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!